OCIJENI

Zaštita od štetnih glodavaca

Objavljeno: 13.10.2020. 15:54

Gotovo svi vlasnici kuća, stanova ili poslovnih prostora znaju osjećaj prilikom pronalaska miševa ili štakora u prostoru obitavanja ili rada. Glodavci imaju sklonost neugodno iznenaditi i ponekad prestrašiti stanovnike. Nažalost, glodavci su česta pojava i mogu se pojaviti svugdje, bez obzira na vrstu, veličinu ili kvalitetu objekta.
Računa se da su glodavci (većinom miševi i štakori) odgovorni za uništavanje 1/5 globalnih zaliha hrane svake godine. Uz to što pojedu zalihe hrane, također ih uništavaju i uriniranjem (tako obilježavaju svoj teritorij). Osim toga, prirodni su rezervoari i prijenosnici uzročnika raznih zaraznih bolesti.

U nastavku slijedi nekoliko prepoznatljivih navika i razlika između glodavaca, a pronaći ćete i savjete za prevenciju i uklanjanje pojave glodavaca.

Znate li prepoznati znakove pojave glodavaca?

Potražite znakove brloga glodavaca, gnijezda i njihovih otpadaka. Postavite klopke uza zid na mjestima gdje bi oni potencijalno potražili sklonište ili na tranzitnim mjestima kuda bi mogli prolaziti. Takva mjesta se najčešće nalaze uza zid s obzirom da štakori i miševi preferiraju kretanja uz kut više nego na otvorenom prostoru. Štakori će pojesti sve i svašta, no preferiraju žitarice i meso, a potrebna im je i tekućina tako da ih možete potražiti i oko potencijalnih mjesta gdje se mogu napojiti vodom. Miševi su izvrsni skakači i penjači. Mogu se vertikalno penjati i brzo se kreću. S obzirom na brzinu kretanja, vrlo vjerojatno ih nećete vidjeti sve dok ih neka od vaših zamki ne uhvati.

Za borbu protiv ovih neželjenih gostiju  možemo koristiti mehaničke ili pak kemijske mjere. Mehaničke mjere su uklanjanje otpada i ostalog materijala pogodnog za razvoj štetnih glodavaca, te upotreba ljepljivih traka i lovki.

Karakteristike i vrste klopki za glodavce

1. 
Temo-Bi
Deratizacijsko ljepilo bez boje i mirisa, koje služi hvatanju miševa i štakora. Ljepljivost je vrlo dobra odmah po nanošenju, neovisna o utjecaju vlage i temperatura. Ljepilo se nanosi na komade kartona, šperploče, drveta ili sličnih materijala i tako izrađena klopka se postavlja na odgovarajuća mjesta u objektu (u kutove, uz rubove prostorija, blizu mjesta na kojem se štetni glodavci hrane i sl.).


2. PRISON  ljepljiva klopka
PRISON je gotova, već pripremljena, kartonska ljepljiva klopka za miševe. Jedno pakiranje sadrži pet ljepljivih trapova. Upotreba je vrlo jednostavna – potrebno je ukloniti zaštitni papir s ljepila, postavit klopku u obliku kućice na odgovarajuća mjesta i čekati da se štetni glodavac uhvati u klopku. Ova vrsta klopke jednostavna je za upotrebu, lako se postavlja i cjenovno je prihvatljiva. Za one kojima je to važno treba napomenuti da je klopku vrlo jednostavno ukloniti nakon upotrebe (bez prljanja ruku i bilo kakvog dodira ili pogleda u unutrašnjost klopke).

3. KOLRAT ljepljive ploče
Jedan od poznatijih brendova u proizvodnji ljepljivih ploča za uklanjanje glodavaca je Kollant koji izrađuje drvene ljepljive klopke za hvatanje miševa i štakora. Izbjegava se svaka mogućnost kontakta s ljepilom kao i rasipanje ljepila i prljanja površina. Postavlja se na mjesta kroz koje prolaze kao što su rubovi zidova, kutovi i pokraj mjesta gdje bi se mogli hraniti. U središte ploče se može postaviti komadić hrane koji će ih privući. Kolrat ploče također već imaju naneseno ljepilo, a mogu se također koristiti za hvatanje i miševa ili štakora.

Kemijske mjere suzbijanja podrazumijevaju upotrebu rodenticida, specifičnih kemijskih pripravaka namijenjenih kontroli štetnih glodavaca.
Rodenticidi su kemikalije koje će vam pomoći pri kontroli štetnih glodavaca. Na tržište dolaze isključivo u obliku gotovih zatrovanih mamaca različitih formulacija, a najčešće kao gotovi svježi mamci ili parafinski blokovi. Pri rukovanju rodenticidima važno je koristiti jednokratne rukavice zbog zaštite zdravlja kao i deratizacijske kutije kao mjesto u koje se postavljaju zatrovani mamci  Deratizacijske kutije veličinom su prilagođene miševima ili štakorima, a unutrašnjost je izrađena na način da vodi štetenog glodavca do zatrovanog mamka. Nakon postavljanja mamaca kutija se zaključava pripadajućim ključem tako da mehanizam onemogućuje pristup djeci i domaćim životinjama i time se izbjegava opasnost njihovog kontakta s otrovom.

Ističemo dva rodenticida, a to su Brody 2.5 paste svježi mamac i Brody 2.5 block parafinski blok.  Oba proizvoda sadrže djelatnu tvar brodifakum u količini od 0,0025%.

Što još možete napraviti za uspješnu prevenciju pojave glodavaca?
  • Postavite metlice ispod ulaznih vrata i zatvorite svaki potencijalni prolaz za miševe
  • Zaštitite svako ulazno mjesto u kuću, a to uključuje i instalacije, otvorene cijevi i slično
  • Hranu pospremajte u posude i redovito iznosite smeće
  • Ako unosite kutije ili pakete koji su stajali u garaži i vani, pregledajte ih prije unošenja u kuću ili stan
  • Nemojte slagati drva uz zidove kuće gdje glodavci mogu lako doći do prozora.
  • Ako sumnjate na pojavu glodavaca, posjetite web shop firme Danon, informirajte se o proizvodima za prevenciju glodavaca i zaštitite se od nepoželjnih stanara. Posjetiti ih možete na zagrebačkoj adresi u Donjem Stupniku gdje možete dobiti više savjeta oko rješavanja ovog problema.

OCIJENI