OCIJENI

Klima u automobilu - 3 savjeta za održavanje

Objavljeno: 6.10.2022. 20:30

Ne znamo kako bismo preživjeli ljetne vrućine u automobilu bez klima uređaja, a i teško je istrpjeti i zimske hladnoće bez ugrijanog auta. O važnosti klima uređaja u automobili ne treba puno ni pisati, jednostavno – klima uređaj je potreba, a ne luksuz, zbog čega ju svi suvremeni automobili imaju u osnovnoj opremi.


Dijelovi klima uređaja zahtijevaju redovito održavanje kako bi jedinica radila učinkovito, a zanemarivanje potrebnog održavanja osigurava stalan pad performansi klima uređaja, dok potrošnja energije stalno raste. U nastavku doznajte ostale važne detalje o pravilnom održavanju klime.


1. Pravilno korištenje klima uređaja


  1. Prije korištenja klima uređaja u automobilu dobro je otvoriti prozore i izbaciti ustajali zrak.

  2. Zatim zatvorite prozore i upalite klima uređaj.

  3. Dobro je podesiti minimalnu temperaturu, a snagu puhanja na maksimalnu brzinu, a kad se zrak dovoljno rashladi, smanjite snagu puhanja.

  4. U automobilu se preporuča temperatura 5°C niža od vanjske u ljetnim mjesecima.

  5. Također, dobro je da klima radi najmanje 15 minuta tjedno, što omogućuje podmazivanje kompresora kako se ne bi zaglavio.


2. Punjenje i servisiranje klime


Ako vaš klima uređaj u automobilu nema potrebnu jačinu, proizvodi buku, ili ima neugodan miris iz otvora za zrak - radi se o glavnim znakovima da je potrebna intervencija. Svakako se preporuča redovan servis odraditi na vrijeme, a on uključuje čišćenje ventilacijskih kanala, odnosno izvlačenje rashladnog plina i ulja, izvlačenje vlage i provjeru nepropusnosti sustava. Nakon toga sustav klima uređaja puni pročišćenim plinom i uljem. Po potrebi se dodaje i kontrastno sredstvo zbog olakšane detekcije oštećenja.


3. Dezinfekcija klima uređaja

Svakako se preporuča i dezinfekcija ventilacijskih kanala zbog eliminacije neugodnih mirisa i gljivica koji utječu na vaše zdravlje. Primjerice, zamjena filtra unutrašnjosti (peludni filtar) preporuča se odraditi svake godine.


Ako ne znate kuda biste se zaputili svojim automobilom zbog klima uređaja, preporučamo pravac Karlovačke ceste 67B, gdje se nalazi Auto Hubert, servis centar koji osim punjenja i popravka klime osigurava i limarske proizvode, brze servise, popravke motora i ovjesa, dijagnostiku svih sistema, ali i još mnogo toga!


OCIJENI