7 razloga zašto je digitalno snimanje zubi sigurno i učinkovito

Zdravi zubi, odnosno zdrava zubna šupljina preduvjet su za zdravlje cijelog organizma. Prema istraživanjima sve je više kroničnih bolesti uzrokovanih lošom oralnom higijenom. Naime, karijes i paradentoza povećavaju rizik pojave kardiovaskularnih i dišnih bolesti, dijabetesa, bolesti bubrega i izvanmaternične trudnoće. Stoga, zdravlje i lijepi osmjeh postići ćete svakodnevnom brigom, pravilnom prehranom i redovitim stomatološkim pregledima.

U otkrivanju mogućih oboljenja zuba, važnu ulogu imaju rendgenske snimke koje omogućuju planiranje i provođenje terapije. Rendgenske snimke pokazuju ono što nije moguće vidjeti rutinskim vizualnim pregledom poput promjena na tvrdim tkivima, odnosno zubima i kostima. No, ljudi zaziru od rendgenskih snimki zbog velikog zračenja.

Zahvaljujući napretku tehnologije, usavršeno je digitalno snimanje zubiju koje je sigurno za nas jer znatno smanjuje zračenje. Također, snimke se dobivaju na učinkovitiji i brži način te omogućuju pouzdaniju dijagnozu.

Prednosti digitalnog rendgena
 
  1. Povećana sigurnost za pacijenta jer je zračenje smanjeno do 90 posto.
  2. Nema čekanje jer snimke su odmah gotove.
  3. Optimalna kvaliteta.
  4. Udobnost i brzina.
  5. Omogućena je potpuna kontrola jer se naknadno mogu učiniti korekcije dobivene snimke.
  6. Informacijski sadržaj slike prilagođeniji je ljudskom vizualnom sustavu.
  7. Interpretacija i poboljšavanje slike uz pomoć računala te mogućnosti spremanja i ponovnog otvaranja slike.

Digitalni rendgen omogućuje i niz tehnika snimanja za različite namjene:
 
  • Ortopantomogram (ortopan) obuhvaća gornju i donju čeljust i čeljusni zglob, pa se koristi kada je potreban uvid u sve zube i okolne koštane strukture.
  • Retroalveolarna snimka koristi se kada se želi dobiti detaljan i kvalitetan prikaz određenog zuba, pa se snima nekoliko zubi i okolna kost.
  • Snimka s ugrizom u traku najbolja je za otkrivanje karijesa na dodirnim plohama susjednih zubi, pa se koristi za snimanje kruna nekoliko gornjih i donjih zuba u zagrizu.
                            

Ova napredna tehnologija i Quick Vision software omogućuju 12 dijagnostičkih (preglednih) i 18 anatomskih programa s visokom rezolucijom. Svrha radiografije je hvatanje točne slike i proizvodnja dijagnostičkih informacija. Naime, digitalna obrada slike pruža učinkovitije informacije nego obrada filma. Sigurno i učinkovito digitalno snimanje zubi možete obaviti u poliklinici Dentix na adresi Jakova Gotovca 1, koja je isključivo specijalizirana za digitalno snimanje zubi i čeljusti.