OCIJENI

Zašto biste trebali svog psa cijepiti protiv bjesnoće?

Objavljeno: 6.10.2022. 19:12

Cijepljenjem protiv bjesnoće ne štite samo svog psa, već sebe i svoje bližnje. Bjesnoća je virus koji se može prenijeti s životinje na ljude, a posljedice mogu biti pogubne. Koje stvari trebate uzeti u obzir i zašto je važno psa cijepiti protiv bjesnoće, donosimo u nastavku teksta.

Virus bjesnoće

Virus bjesnoće najčešće napada živčani sustav kod životinja te se putem sline zaražene životinje, virus lako prenosi na čovjeka. U čak 90% slučajeva bjesnoću prenose divlje životinje. Najčešće lisice, rakuni, kojoti, vukovi i slijepi miševi. Ne postoji test kojim možete utvrditi jeste li vi ili vaš ljubimac zaraženi bjesnoćom, a liječenje nakon pojave simptoma ne može zaustaviti virus. Dakle, ako možete prepoznati simptome bjesnoće kod vašeg psa, za liječenje je već kasno. Upravo je zbog toga od neizmjerne važnosti prevenirati moguću zarazu i cijepiti psa protiv virusa.

Simptomi bjesnoće


Kako kod psa tako i kod ostalih životinja, simptomi bjesnoće javljaju se kada je virus u tijelu već razvijen. Psi zaraženi bjesnoćom pokazuju promjene u ponašanju, primjerice:

  • djeluju uplašeno i uznemireno

  • strah od vode

  • otežano gutanje

  • prekomjerno slinjenje

  • loša koordinacija pokreta

  • paraliza


Lijek za bjesnoću ne postoji, zbog čega se životinje kod kojih se sumnja na zarazu ovim virusom odmah uspavaju. Tek nakon obdukcije može se utvrditi je li životinja oboljela od bjesnoće.


Prevencija bjesnoće


Iako se bjesnoća ne može liječiti, na svu sreću postoje koraci koje možemo poduzeti za sprječavanje zaraze virusom. Osnovna stvar je cijepljenje pasa protiv bjesnoće, pogotovo pse koji vrijeme provode u dvorištu ili s ostalim životinjama. Cjepivo protiv bjesnoće ima višestruke koristi:

  • štiti psa od prenošenja virusa preko ugriza bijesnih divljih životinja

  • štiti vas i vaše bližnje

Ukoliko je moguće, ograničite kretanje vašeg psa kako ne bi dolazio u kontakt s divljim životinjama.

Jedan od najvažnijih savjeta za sigurnost vas i vaših ljubimaca je: nemojte držati divlje životinje u domaćinstvu - čak i ako je neka od njih povrijeđena. U takvim situacijama najbolje je nazvati veterinarsku službu koji će životinju zbrinuti na odgovarajuće mjesto.


Cjepivo protiv bjesnoće za vaše ljubimce možete pronaći u Veterinarskoj ambulanti Ljubimac u ulici Matije Ivanića 19 kako biste zaštitili sebe od neugodnog virusa. Osim cjepiva, u Veterinarskoj ambulanti Ljubimac možete obaviti sistematski i kardiološki pregled za vašeg ljubimca kao i liječenje protiv parazita, a ukoliko imate hitan slučaj, pozivom na njihov broj u bilo koje doba dana i noći dobit ćete njihovog dežurnog veterinara.

OCIJENI