OCIJENI

Simptomi koje ne smijete zanemariti kod mačaka

Objavljeno: 6.10.2022. 19:19

Iako su predatori, većim životinjama mačke postaju plijen. Bolesna ili stara životinja laka je meta je za njih, zbog čega su mačke evolucijski naučile skrivati simptome bolesti i općenito boli. To znači da u ranim stadijima bolesti, vlasnici mačaka često ne primjećuju značajne promjene u ponašanju mačke. Na što bi trebali obratiti pažnju ako je mačka postala povučena i tiha, donosimo u nastavku teksta.

Znakovi bolesti mačaka

Svaka promjena kod mačke može biti znak da je bolesna. Često će doći do promjene u cjelokupnom izgledu, a ako pratimo ponašanje mačke vidjet ćemo pokazuje li neke simptome bolesti, kao primjerice:

  • manjak energije

  • promjena u izgledu dlake

  • količina linjana

  • manjak apetita

  • promjena u korištenju pijeska

  • otežano disanje

  • iscjedak iz očiju ili nosa

Općenito bi vas svaka iznenadna promjena trebala upozoriti da mački treba veterinarska pomoć.


Promjene u ponašanju


Mačke koje se ne osjećaju dobro mogu samo izgledati malo čudno. Ponekad ne postoji niti jedna stvar koja se ističe, već niz suptilnih promjena. Mačka bi mogla sjediti pogrbljena ili se više ne kreće graciozno kao prije. Položaj repa mogao bi biti drugačiji od uobičajenog, a glava bi mogla biti nagnuta u stranu.


Ako primjećujete da mačka ne pije dovoljno vode, vjerojatno se ne osjeća najbolje. Dehidracija je čest problem kod mačaka koje nisu dobro. Kako biste vidjeli je li mačka dehidrirala, nježno ju uhvatite za kožu u blizini lopatica i povucite prema gore - dalje od njezina tijela, a zatim pustite. Inače bi se kože odmah trebala vratiti na svoje mjesto, ali ako se ne vraća i ostaje napeta, to obično ukazuje na dehidraciju.


Promjene u energiji


Bolesne se mačke obično povuku i skrivaju iako to ovisi o osobnosti svake mačke. Neke, s druge strane, zahtijevaju pažnju, dok druge postanu mrzovoljne. Opće pravilo je da mačke koje su bolesne imaju nižu razinu energije odnosno više spava, ne igra se ili je nemirna.

Kod nekih je bolesti, posebice kod hipertireoze ipak primjećena razina energije koja graniči s hiperaktivnosti. Mačke s hipertireozom često su nemirne noću i mogu iznenada zavijati i probuditi članove kućanstva.


Upravo su te suptilne promjene indikator da s vašom mačkom nešto nije u redu. Vlasnici svoje ljubimce znaju najbolje, pa ako primjetite ovakve promjene u ponašanju, zakažite pregled mačke u Veterinarskoj ambulanti Ljubimac gdje će stručno osoblje potvrditi ili odgnati vaše sumnje. Pronaći ih možete u ulici Matije Ivanića 19 gdje će se pobrinuti za vaše ljubimce.

OCIJENI