OCIJENI

Kardiološki pregled u veterinarskoj medicini

Objavljeno: 8.4.2021. 8:27

Ima li što ljepše i iskrenije od razigranog skakutanja i radovanja vašeg kućnog ljubimca kada mu se, nakon dugog i napornog radnog dana, konačno vratite doma? Teško, složili bismo se! Njihova nesebična ljubav i privrženost nemjerljivi su i sa čime, a odavno su postali naši najbolji prijatelji. Za uzvraćanje te ljubavi, bit će dovoljno posvetiti im brigu i pažnju, a to znači da ćemo se potruditi, ne samo obogatiti i ispuniti njihov životni vijek, nego ga i, što je moguće više, produžiti.

Sve navedeno znači samo jedno – ne odgađajte kardiološke preglede vašeg ljubimca. Mnoge bolesti svojstvene nama ljudima i životinje mogu doživjeti, a kardiološke poteškoće i više su nego česte u životinja.
Što uključuje kardiološki pregled u veterinarskoj ambulanti?

Kardiološki pregled detaljni je pregled koji je fokusiran na proučavanje srca i krvnih žila. Precizne i suvremene metode koje vode do dijagnoze su: detaljan opći pregled pacijenta, slušanje srca, mjerenje krvnog tlaka, krvne i biokemijske pretrage krvi, EKG srca, rendgen srca i pluća te ultrazvuk srca s Color Doplerom. Nakon jednog takvog kardiološkog pregleda, nema sumnje da će svaka smetnja biti detektirana!

Kada se preporučuje kardiološki pregled za ljubimce?

Na kardiološke preglede svoje ljubimce možete odvesti iz više razloga. Ponekad su oni samo rutinski te se tada jedino želite uvjeriti kako je s vašim ljubimcem zaista sve u najboljem redu, iako ni prije niste imali posebne brige. S druge se pak strane za pregled odlučujete jer vaš ljubimac ima veće genetske predispozicije za razviti neku od bolesti povezanu sa srcem ili krvnim žilama. Tada je važno pratiti stanje i tijek mogućeg napredovanja bolesti. U najgorem slučaju ćete se za pregled odlučiti kada posumnjate da nešto nije u redu, tj. kada primjetite otežano disanje, kretanje, kašalj ili čak gubitak svijesti. Ipak, svaka bolest otkrivena na vrijeme otvara veću mogućnost za pravovaljano liječenje i skorašnji oporavak.

Kako se spriječiti teža stanja?

Nažalost, ne postoji čarobni štapić kojim biste mogli ukloniti sve moguće tegobe vašem ljubimcu. Sigurnijeg načina od redovnih kontrola i poznavanja vrste vašeg ljubimca jednostavno nema. Samo ćete uzastopnim pregledima, razgovorom sa stručnjacima i proučavanjem stanja svojega ljubimca znati kako prepoznati začetke bolesti ili spriječiti teže posljedice.

Naravno, u tom procesu niste sami. Obratite se adekvatnoj veterinarskoj ambulanti čiji će školovani stručnjaci pratiti rast i razvoj vašeg ljubimca te vas informirati o njegovim ili njezinim stanjima. Veterinarska ambulanta Ljubimac obiluje vrhunskom tehnologijom i pravim znalcima kojima bez problema možete povjeriti brigu o zdravlju vašeg ljubimca!

OCIJENI