OCIJENI

Razlika između dry cleaninga i wet cleaninga: što odabrati?

Objavljeno: 18.8.2023. 9:07

U procesu održavanja odjeće i tekstila, često se suočavamo s izborom između različitih metoda čišćenja. Dvije glavne tehnike koje se ističu su "dry cleaning" (kemijsko čišćenje) i "wet cleaning" (mokro čišćenje). Svaka od ovih tehnika ima svoje specifične prednosti i ograničenja, te je važno razumjeti razliku između njih kako bismo donijeli informirane odluke o održavanju naše odjeće. U ovom članku ćemo istražiti suštinu i karakteristike oba pristupa čišćenju, pružajući vam uvid u prednosti i mane svakog, kako biste lakše odlučili koja je metoda najbolja za vaše potrebe.

Što je to wet cleaning?

Tržište tekstila i tekstilne industrije se kontinuirano razvija. Danas se odjeća i kućni tekstil proizvode od jedne ili više vrsta različitih tekstilnih vlakana, bilo da su ona prirodna, umjetna ili sintetička. Ova činjenica je dovela do potrebe uvođenja novih vrsta čišćenja, koja mogu na pravilan način tretirati tekstilna vlakna različitih karakteristika istovremeno. Metoda wet cleaninga može se primijeniti na sve vrste tekstilnih vlakana, pa i na ona najosjetljivija, pritom osiguravajući izuzetan rezultat. Wet cleaning osvježava boju tekstila, daje mu mekoću i nov izgled. Učinkovit je način uklanjanja proteinskih i taninskih mrlja, tragova od znoja i neugodnih mirisa.

Za što se koristi wet cleaning?

  • Svilu: vjenčanice, večernje haljine, delikatne ženske bluze...
  • Kašmir i pašminu: veste, sakoi, kaputi koji sadrže kašmirska vlakna...
  • Vunu
  • Sintetička tekstilna vlakna kao što su viskoza i acetat: koktel ili večernje haljine... 
  • Artikle sa ornamentima: štras, perle, krzno...
  • Artikle sa aplikacijama: umjetna koža, PVC...

Što je to dry cleaning?

Kemijsko čišćenje, poznato kao "dry cleaning", je tehnika čišćenja koja se temelji na upotrebi posebnih otapala umjesto vode. Iako se naziva "dry cleaning", proces uključuje tekuće otapala, ali ne koristi vodu kao primarni agens kao kod uobičajenog pranja kod kuće. Umjesto toga, koriste se kemijske tvari koje učinkovito uklanjaju mrlje i nečistoće s tkanina, a istovremeno minimiziraju rizik od oštećenja tkanina.

Za što se koristi dry cleaning?

Ova metoda se često koristi za odjeću i tekstil koji su osjetljivi na vodu ili su izrađeni od materijala koji se mogu deformirati ili promijeniti nakon pranja u vodi. Također se često primjenjuje na komade odjeće koji zahtijevaju pažljivu njegu i visoku preciznost, poput odijela, haljina od osjetljivih tkanina, svile, vune i drugih visokokvalitetnih materijala. Kemijsko čišćenje je poznato po učinkovitom uklanjanju mrlja od masnoće, ulja, voska i drugih teško uklonjivih supstanci.

Za vrhunsku njegu vaše odjeće i tekstila, AKVAMARIN kemijska čistionica na adresi Pakoštanska 5 u Zagrebu je nepogrešiv izbor. Njihova posvećenost modernim i ekološkim tehnikama čišćenja dodatno naglašava njihovu predanost kvaliteti i okolišu. Bez obzira na tip tkanine ili vrstu čišćenja koja vam treba, AKVAMARIN je adresa na kojoj ćete pronaći vrhunsku uslugu. Više informacija potražite na web stranici.

OCIJENI