OCIJENI

5 razloga zašto je isplativo odabrati rabljeno vozilo

Objavljeno: 17.4.2023. 11:38

Kupovina novog vozila može biti značajan financijski izdatak za mnoge ljude. Srećom, postoji alternativa koja je sve popularnija, a to je kupovina rabljenog vozila. Odabir rabljenog vozila može donijeti mnoge prednosti, uključujući smanjenje troškova, manje cijene osiguranja i veći izbor vozila. Kupovina rabljenog vozila također može imati pozitivan učinak na okoliš jer se smanjuje potražnja za novim vozilima. U ovom tekstu istražit ćemo pet razloga zašto je isplativo odabrati rabljeno vozilo i zašto bi ova opcija mogla biti idealna za vas.
Evo 5 razloga zašto odabrati rabljeno vozilo:

1. Smanjeni troškovi

Jedna od glavnih prednosti odabira rabljenog vozila je da je mnogo jeftinije od kupnje novog. Budući da je rabljeno vozilo već prošlo kroz početnu amortizaciju, možete dobiti visokokvalitetni automobil po znatno nižoj cijeni od nove. To može biti posebno atraktivna opcija za one s malim proračunom ili one koji žele uštedjeti novac. 

2. Niže stope osiguranja

Još jedna prednost kupnje rabljenog vozila je ta što su stope osiguranja obično niže nego za nova vozila. To je zato što su rabljena vozila jeftinija za zamjenu ili popravak, pa osiguravajuće društvo preuzima manji rizik. To se s vremenom može pretvoriti u značajne uštede, posebno za mlađe vozače koji se često suočavaju s većim premijama osiguranja.

3. Više opcija

Kada odlučite kupiti rabljeno vozilo, imate pristup širem rasponu marki, modela i stilova nego što biste to učinili da gledate samo nove automobile. To može biti posebno korisno ako tražite određenu značajku ili opciju koja možda nije dostupna na novijim modelima.

4. Bolje zadržavanje vrijednosti

Iako nova vozila mogu izgubiti do 20% svoje vrijednosti samo u prvoj godini, rabljena vozila s vremenom imaju tendenciju da zadrže svoju vrijednost mnogo bolje. To znači da ako kasnije odlučite prodati rabljeno vozilo, vjerojatno ćete dobiti veći postotak početnog ulaganja natrag.

5. Ekološki prihvatljivo

Odabir rabljenog vozila također je ekološki prihvatljivija opcija. Kupnjom rabljenog vozila pomažete smanjiti potražnju za novim automobilima što može imati značajan utjecaj na okoliš. Osim toga, rabljena vozila često imaju niže emisije od novijih modela što ih čini održivijim izborom.
Savjeti za učinkovitu kupnju rabljenog vozila

  • Napravite temeljitu provjeru: Prije nego što kupite rabljeno vozilo, provjerite sve relevantne podatke, poput kilometraže, povijesti servisa, prethodnih vlasnika i stanja karoserije. Potražite povratne informacije od drugih vlasnika vozila i pregledajte dostupne izvještaje o povijesti vozila.
  • Testirajte vozilo: Provjerite vozilo na vožnji i provjerite kako se ponaša na cesti. Testirajte sve sustave, poput kočnica, upravljača i prijenosa, kako biste se uvjerili da vozilo radi kako treba.
  • Provjerite dokumentaciju: Provjerite sve dokumente vezane uz vozilo, uključujući registraciju, osiguranje i povijest servisa. Osigurajte da je vozilo legalno, a dokumentacija valjana.
  • Pregovarajte: Budite spremni pregovarati cijenu vozila, posebno ako ste pronašli nedostatke tijekom pregleda ili testiranja. Imajte na umu da cijena nije uvijek fiksna i da je prodavatelj možda voljan pristati na nižu cijenu.
  • Zatražite provjeru od mehaničara: Ako niste upoznati sa tehničkim aspektima vozila zatražite od mehaničara da pregleda vozilo. Oni mogu pružiti neovisnu procjenu stanja vozila i identificirati bilo kakve nedostatke koji bi mogli utjecati na vašu kupnju.
Uz sve navedene prednosti, kupnja rabljenog vozila može biti izuzetno isplativa opcija za mnoge vozače. No, važno je imati na umu da kupnja rabljenog vozila nosi određene rizike, poput skrivenih nedostataka i troškova popravka. Stoga, prije nego što se odlučite na kupnju rabljenog vozila, provjerite sve relevantne informacije, provjerite dokumentaciju i odradite temeljitu provjeru vozila. 
Ako se pravilno pripremite i provedete istraživanje, kupnja rabljenog vozila može biti sjajna prilika za uštedu novca i pronalaženje savršenog vozila koje odgovara vašim potrebama. Svoje rabljeno vozilo možete pronaći na auto otpadu Olimpija koji se nalazi na adresi Čulinečka ulica 212a u Zagrebu. Za sve dodatne informacije posjetite FB profil Olimpije.

OCIJENI