OCIJENI

Korisni savjeti za lekturu

Objavljeno: 9.8.2018. 15:13

„Razlika između zamalo prave riječi i prave riječi je zapravo ogromna – poput razlike između krijesnice i munje.“

-Mark Twain

Bez obzira koliko pažljivo pregledali tekst, čini se da uvijek postoji još jedna greškica koja nam se potkrala.

Ne postoji univerzalna formula za savršenu lekturu svakog teksta. Uvijek smo u iskušenju vidjeti ono što smo htjeli reći umjesto riječi koje se zapravo prikazuju na stranici ili ekranu. Ali, možda će vam ovih 10 savjeta pomoći da uočite svoje greške prije nego što ih netko drugi primijeti.

1. Napravite stanku između sastavljanja teksta ili prevođenja i lekture.

Ako imate dovoljno vremena na raspolaganju, ostavite tekst po strani na nekoliko sati (ili dana) nakon što ste završili sa sastavljanjem ili prevođenjem teksta i zatim ga lektorirajte. Vaš mozak gotovo da mora prepoznati lekturu kao zaseban korak, a to je teško ako ste upravo napisali ili preveli taj isti tekst. Na taj način promatrat ćete ga „novim očima“ i vjerojatnije je da ćete vidjeti što ste zaista napisali umjesto da vrtite u glavi što ste htjeli reći.

2. Usredotočite se na jednu vrstu problema istodobno

Pročitajte tekst nekoliko puta – najprije se usredotočite na strukturu rečenica, zatim na izbor riječi, pa na pravopis i na kraju na oblikovanje dokumenta. Ako znate točno što tražite, lakše i brže ćete to naći, jer se ljudski mozak može bolje usredotočiti na jedan element odjednom.

3. Ponovno provjerite činjenice, brojke i vlastite imenice.

Osim što provjeravate pravopis, gramatiku i strukturu rečenice, vodite računa o tome da su svi podaci u vašem tekstu točni i iz pouzdanog izvora.

4. Pregledajte tekst u papirnatom obliku.

Prvo, računalni ekran je veliki napor za vaše oči, a drugo, ponovno čitanje teksta u drugačijem obliku može vam pomoći uočiti pogreške koje su vam prethodno promakle. Ispišite tekst i pregledajte ga red po red. Također možete prekrižiti riječi i ispraviti ih, jer tako ćete ih bolje zapamtiti nego da ste ih natipkali.

5. Pročitajte tekst naglas.

Sjećate se da je jedan od savjeta za učenje uvijek bio da pročitate gradivo naglas? Isto vrijedi i za lekturu. Također, možete zamoliti prijatelja ili kolegu da ga pročita naglas. Možda ćete čuti pogrešku (pogrešan padež, na primjer, ili riječ koja nedostaje) koju ranije niste primijetili.

6. Koristite spellchecker.

Spellchecker vam može pomoći da uočite ponavljanje riječi, zamijenjena slova i mnoge druge uobičajene greškice, ali nije 100 % pouzdan. Na primjer, ako umjesto grana napišete rana, spellchecker to neće označiti – može reći samo ako je riječ uistinu riječ, ali ne zna je li to prava riječ.

7. Pročitajte tekst naopačke.

Još jedan način da uočite pravopisne pogreške jest čitanje naopačke, zdesna nalijevo, počevši od posljednje riječi u tekstu. To će vam pomoći da se usredotočite na pojedinačne riječi umjesto na rečenice.

8. Sastavite svoju kontrolnu listu za lekturu.

Napravite popis vrsti pogrešaka koje često radite i zatim prođite taj popis svaki put kad lektorirate.

9. Zatražite pomoć.

Zamolite nekog drugog da lektorira vaš tekst nakon što ste ga vi pregledali. Zahvaljujući drugačijoj perspektivi i činjenici da čita nešto po prvi put (vi ste čitali isti tekst nebrojeno puta iznova, a vaš mozak i oči imaju sposobnost prilagođavanja), ta osoba može brzo uočiti pogreške koje ste vi previdjeli.

10. Budite odmorni.

Ako pokušavate lektorirati kasno navečer kad ste jako umorni, mogli biste potrošiti dodatno vrijeme na ispravljanje pogrešaka koje ste napravili zbog umora i nedostatka koncentracije.

Lektura nije nuklearna fizika, ali se ne bi trebala olako shvaćati. Ako želite ostaviti dobar dojam, izbjegnite što je moguće više pogrešaka. Imajte na umu da nitko nije savršen, pa ne budite previše strogi prema sebi ako vam se potkrade neka greškica. Errare humanum est.

OCIJENI