OCIJENI

Vodič za kupnju rabljenih mobitela

Objavljeno: 26.10.2017. 16:16

Danas je teško zamisliti život bez mobitela, pogotovo smartphone-a jer je riječ o uređajima koji sadrže sve što nam je potrebno za obavljanje svakodnevnih zadataka. Osim što nam služe za zvanje i dopisivanje, omogućuju nam pristup internetu, slanje mailova te stvaranje i uređivanje potrebnog sadržaja. Zahvaljujući njima stalno smo prisutni online, što je današnje vrijeme izuzetno važno.

No, njihova mana su visoke cijene, pa mnogi ne mogu si priuštiti najbolje smartphone. Jedno od rješenja su rabljeni mobilni uređaji stari do dvije godine. Naime, rabljeni mobitel ima mnoge prednosti poput niske cijene te nema skupih pretplata. S druge strane, kako je riječ o već korištenim uređajima, pri izboru treba biti vrlo oprezan.

                               

Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da utvrdite u kojem se stanju nalazi uređaj.
 
  • Stanje uređaja
Dobro pregledajte vanjski izgled mobitela, potražite moguće ogrebotine, puknuća i slična oštećenja. Zatim provjerite dodatnu opremu kao što je punjač, ima li ga uopće i radi li. Također kod mobitela na preklop obratite pažnju je li je preklopni dio labav ili čvrst.
 
  • Garancija
Najbolje je kupiti rabljeni mobitel pod garancijom jer tako ostvarujete dodatnu sigurnost. U slučaju kvara možete odnijeti mobitel na popravak u ovlašteni servis. Minimalna garancija trebala bi biti 6 mjeseci.
 
  • Baterija
Veliku pažnju obratite na bateriju jer često je riječ o starim baterijama, koje neće još dugo trajati. Izvadite bateriju iz uređaja i detaljno je pregledajte, ako je napuhana, znači da je baterija pri kraju i da neće dugo trajati. Zarotirajte bateriju na glatkoj podlozi i ako se baterija vrti, znači da se počela puhati. Tako možete provjeriti ako se samo malo počela napuhivati i ide li brzo svom kraju. Telefone koji imaju ugradivu bateriju, možete jedino provjeriti ako su leđa (stražnja strana) mobitela počela deformirati i ukazuje na loše stanje baterije.
 
  • Rad mobitela
Kako bi se uvjerili radi li mobitel ispravno, stavite svoju SIM karticu i obavite telefonski poziv. Testirajte odmah mikrofon, zvučnik slušalice, zvučnik zvona, razglas i proksimiti senzor, odnosno gasi li se ekran u pozivu prilikom približavanja ekrana uhu.
 
  • Zaslon
Provjerite je li zaslon svijetli ili se smrzava te postoje li mrtvi pikseli. Ispravnost touchscreena najlakše je ispitati tako da probate istipkati sms poruku i isprobati radi li touch na svakom dijelu ekrana te tipka li sva slova tipkovnice. 

                                                  

Najkvalitetniji pametni telefoni, odnosno oni koji se najmanje kvare, i najpoželjniji su izbor po sudu servisera mobitela su: Samsung Galaxy S4 i9505, Samsung Galaxy S5 G900F, Sony Xperija Z2- posebno taj model, iako je cijela Z serija izvrsna i preporučljiva, HTC M8, iPhone 4s 64G, iPhone 5 32/64GB.

U poslovnici Mobitel shop na adresi Kružićeva 6, nude rabljene mobitele svih vrsta s garancijom od 12 mjeseci, koji su testirani i slobodni za sve mreže.


OCIJENI