Najpoznatiji sudski postupci koji su promijenili svijet

Objavljeno: 31.7.2023. 9:59

Pravo nije samo skup pravila koja reguliraju društvene odnose, već moćna sila koja oblikuje naš zajednički život. Neki sudski slučajevi imaju dubok utjecaj, mijenjajući tok povijesti i definirajući naše društvene, političke i moralne vrijednosti. Predstavljamo pet najpoznatijih sudskih postupaka koji su imali dalekosežan utjecaj na svijet.

  1. "Marbury protiv Madisona" (1803.)

Ovaj presudan slučaj u američkom pravnom sustavu bio je prvi u kojem je Vrhovni sud presudio da je zakon Kongresa neustavan, čime je uspostavljeno načelo sudske revizije. William Marbury, kojeg je predsjednik John Adams imenovao sucem, tužio je državnog tajnika Jamesa Madisona nakon što su njegovo i ostala Adamsova imenovanja odbijena. Iako je izgubio slučaj, Marbury je uspostavio presedan koji je oblikovao američko pravosuđe.

  1. Somerset protiv Stewarta (1772.):

Povijesna presuda protiv ropstva u Engleskoj, u kojoj je lord Mansfield proglasio da običajno pravo Engleske i Walesa ne podržava instituciju pokretnog ropstva. Slučaj je imao značajan utjecaj na abolicionistički pokret i daljnje zakonodavstvo protiv ropstva.

  1. Brown protiv Odbora za obrazovanje (1954.):

Ova povijesna odluka američkog Vrhovnog suda okončala je rasnu segregaciju u američkim javnim školama. Ovaj slučaj se temeljio na četrnaestom amandmanu, koji je zahtijevao da države nepristrano upravljaju, bez diskriminacije. Ova presuda poništila je prethodni slučaj Plessy protiv Fergusona, koji je podržavao doktrinu "odvojeni, ali jednaki", te je bio početak mnogih pokreta za građanska prava, desegregaciju i integraciju.

  1. Suđenja u Nürnbergu (1945.-1946.):

Suđenja su bila presudna za definiranje i procesuiranje ratnih zločina. Nürnberška načela, postavljena tijekom ovih suđenja, postala su temelj za moderno međunarodno pravo i osnivanje Međunarodnog kaznenog suda.

  1. Roe protiv Wadea (1973.):

Ova odluka Vrhovnog suda SAD-a priznala je pravo žene na pobačaj kao ustavno pravo na privatnost. Kontroverzna odluka potaknula je živahne rasprave o ženskim pravima, te do danas ostaje središnja tema debate o pobačaju u SAD-u.

Svaki od ovih sudskih slučajeva promijenio je svijet na svoj jedinstven način, utječući na način na koji razumijemo pravo, pravdu i ljudska prava. Oni predstavljaju svjedočanstvo o moći pravosudnog sustava da oblikuje društvo i redefinira vrijednosti. Iako su ti slučajevi u prošlosti, njihov utjecaj i dalje odjekuje kroz našu sadašnjost i oblikuje našu budućnost.

odvjetnik DUŠKO VUČEVAC
Savska cesta 17, Zagreb
dusko.vucevac@hotmail.com
tel. 01/4829-216, 099/502-2465