OCIJENI

5 načina za uklanjanje ožiljaka nakon akni i operativnih zahvata

Objavljeno: 10.11.2022. 20:48

Ožiljci nastaju kao posljedica oštećenja kože, a organizam proizvodnjom novog vezivnog tkiva nastoji nadoknaditi nastalo oštećenje. Ožiljak ne može u potpunosti nestati, ali postoje metode za smanjivanje nakon kojih ožiljci budu gotovo neprimjetni. Vrsta tretmana prilagođava se prema obliku i vrsti ožiljka, a koji od 5 tretmana treba baš vama, saznajte u nastavku.

1. Uklanjanje laserom

Postoje različiti laseri za uklanjanje ožiljaka i crvenila, a koji laser će se upotrijebiti ovisi o vrsti ožiljka. Kroz samo nekoliko brzih tretmana smanjuje se veličina ožiljka i zaglađuje površina kože.
Laseri potiču stvaranje novog kolagena koji ispuni ožiljak i tako ga smanji. Dakle, ožiljci neće nestati bez traga, pogotovo oni stariji, ali će biti mekši i svijetliji nego što su bili prije tretmana.
Rezultati će biti vidljivi 2-3 mjeseca nakon zadnjeg tretmana, a konačan rezultat kroz 6-10 mjeseci koliko je potrebno da se stvori novi kolagen.

2. Uklanjanje mikroiglicama

Tretman mikroiglicama najčešće se koristi za uklanjanje i redukciju bora i ožiljaka nakon akni te strija. Tijekom samog tretmana na koži se stvaraju mikrooštećenja malim iglicama, nakon čega se aktiviraju mehanizmi za obnovu a rezultat je zdravija i mlađa koža. Ovaj tretman se koristi za: smanjenje bora, pomlađivanje kože, ublažavanje ožiljaka, uklanjanje hiperpigmentacija, regeneraciju suhe i beživotne kože.

3. Uklanjanje kemijskim pilinzima

Kemijski pilinzi su tretmani kod kojih se na kožu nanose različite kiseline u cilju uklanjanja oštećenog sloja kože te obnavljanje novim i zdravijim slojem kože. Za poboljšanje boje i teksture kože najčešće se primjenjuju površinski pilinzi dok se za poboljšanje ožiljaka obično koriste duboki pilinzi. Rezultati kemijskih pilinga su smanjenje bora i ožiljaka, smanjenje nejednake pigmentacije te sjajnija i zdravija koža.

4. Uklanjanje krioterapijom

Krioterapija, poznatija kao liječenje ledom je tretman u kojem se koriste niske temperature za uklanjanje bradavica, premalignih i malignih promjena kože.
Najčešće se koristi za uklanjanje bradavica, aktiničkih i seboroičnih keratoza te ožiljaka nakon operativnih zahvata. Obično se koristi tekući dušik na temperaturi minus 196°C u trajanju od nekoliko sekundi ovisno o vrsti promjene.
Nakon tretmana javlja se crvenilo i krasta na mjestu primjene. Tretmani se ponavljaju svako 2 tjedna dok ne nestane promjena.

5. Uklanjanje injiciranjem kortikosteroida

Injiciranje kortikosteroida u ožiljak smanjuje se razvoj novog vezivnog tkiva koje se pojacano stvara kod keloida i hipertrofičnih ožiljaka.

6.Dermalni fileri

Uglavnom se koristi hijaluronska kiselina. Ona mehanički ispuni defekt i tako smanji ožiljak. Osim toga stvara se novi kolagen koji dodatno smanjuje ožiljak. Dermalni filer se koristi kod dubokih ožiljaka kod kojih ne pomaže laser niti kemijski piling. Tretmani se moraju ponavljati obzirom da se hijaluronska kiselina razgrađuje nakon 6-12 mjeseci. 

Sve navedene tretmane možete pronaći na jednom mjestu u Poliklinici Dermangio na adresi Pod Zidom 10. Osim navedenih tretmana za uklanjanje ožiljaka, možete zakazati dermatološki pregled, ali i razne estetske tretmane poput botoxa, pomlađivanja i zatezanja kože. Posjetite njihovu web stranicu i zakažite termin odmah.

Dr.med. Maja Ceković, spec.dermatovenerologije

OCIJENI