OCIJENI

Vodič kroz ginekološki pregled: ključne informacije, postupci i savjeti

Objavljeno: 13.12.2023. 13:14

Ginekološki pregled je pregled ženskog spolnog sustava kojim se dijagnosticira postojanje upalnih procesa ili tumorskih tvorbi ženskih organa te analiziraju anatomski odnosi organa unutar male zdjelice. Ginekološki pregled obavlja svaka žena koja je bila spolno aktivna tijekom života. Pregled se radi jednom godišnje u sklopu redovite ginekološke kontrole. Kompletan pregled uključuje ginekološki pregled, PAPA test i ultrazvučni pregled, a nakon tridesete godine života dobro je uključiti u pregled i ultrazvuk dojki.

Djevojčice prije puberteta posjećuju ginekologa samo u slučaju bolova u trbuhu ili znakova upale vanjskog spolovila, po procjeni i uputi liječnika obiteljske medicine ili pedijatra.

Djevojke bi trebale prvi puta posjetiti ginekologa prije prvog spolnog odnosa, tj. u srednjoškolskoj dobi. Prilikom tog posjeta najčešće nije potrebno raditi ginekološki pregled nego samo razgovarati s liječnikom o intimnom zdravlju, menstrualnim ciklusima, promjenama u pubertetu, kontracepciji i zaštiti od spolno prenosivih bolesti. Djevojka može unaprijed pripremiti i zapisati pitanja na papir da bi razgovor bio što uspješniji i zadovoljio sve njene nedoumice.

Kako izgleda ginekološki pregled?

Ukupno vrijeme provedeno u ginekološkoj ambulanti u prosjeku traje od 20-30 minuta. Sam ginekološki pregled nije dulji od dvije-tri minute. Često se u sklopu pregleda uzima i PAPA test što ne produljuje znatno vrijeme pregleda. Ultrazvučni pregled, koji se radi nakon ginekološkog pregleda, isto tako ne traje dulje od 2-3 minute.

Pregled započinje razgovorom o sadašnjim tegobama. Pacijentica treba pripremiti podatke o datumu zadnje menstruacije, godini prve menstruacije, trajanju menstrualnih ciklusa, kontracepciji koju koristi, trudnoćama koje je imala. Treba se podsjetiti je li imala do sada bilo kakvih tegoba vezanih uz žensko zdravlje, operacija, spolno prenosivih bolesti, kakvi su bili PAPA testovi kroz život, ima li problema s mokrenjem i stolicom, osjeća li bolove u maloj zdjelici.

Na koja pitanja pripremiti odgovore?

 • Datum zadnje menstruacije
 • Godina prve menstruacije
 • Trajanje menstrualnih ciklusa
 • Vrsta kontracepcije
 • Dosadašnje trudnoće
 • Tegobe vezane uz žensko zdravlje
 • Operacije
 • Spolno prenosive bolesti
 • Dosadašnji PAPA testovi
 • Problemi s mokrenjem i stolicom
 • Bolovi u maloj zdjelici

Kada je potrebno ići na ginekološki pregled?

 • djevojčice- po uputi pedijatra
 • nevine djevojke- u slučaju tegoba
 • žene koje su imale spolni odnos- jednom godišnje
 • menopauza- jednom godišnje
 • postmenopauza- jednom godišnje
 • nakon uklanjanja maternice i jajnika- jednom godišnje

Kako se pripremiti?

Za ginekološki pregled nije potrebna posebna priprema. Zgodno bi bilo da žena obuče suknju da joj bude manje neugodno kada skine donje rublje, a mora se prošetati kroz ambulantu iz kabine za presvlačenje do ginekološkog stola. Neke žene ponesu sa sobom posebne čarape koje obuku prije pregleda, pogotovo ako su cijeli dan bile u cipelama i nisu se imale vremena oprati nego su došle direktno s posla na pregled. Nije potrebna depilacija za pregled, ginekologu je sasvim svejedno imaju li žene dlačice ili ne prilikom pregleda. Dobro je maknuti dlačice jedino ako postoji neka izraslina ili ranica na spolovilu koju dlačice pokrivaju, da se bolje prikaže kod pregleda.

Pregled se obavlja u ležećem položaju pacijentice, na ginekološkom stolu. Prvo se vizualno pregleda vanjskog spolovila, zatim se nježno u rodnicu umetne instrument (spekulum) koji omogućuje pregled rodnice i vrata maternice za analizu eventualnih upalnih promjena, kvalitete iscjetka te građe rodnice i vrata maternice. Ako je potrebno tada se uzima i PAPA test. Za izvođenje PAPA testa, ginekolog mora uzeti stanice s površine stijenke rodnice i vrata maternice pacijentice. Drvenom špatulom lagano sastruže stanice s površine stijenke rodnice i vrata maternice te malom četkicom uđe u unutrašnjost vrata maternice i uzme uzorak. Uzimanje PAPA testa može biti malo neugodno, ali najčešće ne boli. Na kraju se izvodi bimanualni palpacijski pregled kod kojeg jedna ruka liječnika pregledava trbuh pacijentice, a kažiprst druge ruke se umetne u rodnicu. Time se utvrđuje jesu li maternica, jajovodi i jajnici bolni na dodir ili povećani te u kakvim su anatomskim odnosima sa susjednim organima.

Ginekološki pregled, u pravilu, nije bolan.

Može izazvati nelagodu jer se ulazi u najdublju žensku intimu pa to niti jednoj ženi nije ugodan postupak, ali najčešće nema izražene boli. Bol se javlja u slučaju da pacijentica ima upalu ginekoloških organa ili mokraćnih puteva. Pacijentica mora napomenuti liječniku boli li je neko određeno mjesto prilikom pregleda da bi se lakše došlo do uzroka boli. Bol može biti izražena na vanjskom spolovilu, rodnici, u području maternice, jajnika, mokraćnog mjehura, slijepog crijeva. Tada liječnik ginekološkim i ultrazvučnim pregledom donosi dijagnozu o čemu se točno radi.

Korist pregleda nadmašuje nelagodu

Sam pregled ne traje dugo, a daje puno informacija o intimnom zdravlju žene tako da korist pregleda uveliko nadmašuje nelagodu samog pregleda. Bilo bi dobro da žena ne stavlja nikakve vaginalete tri dana prije pregleda. Spolni odnosi neposredno prije pregleda nisu prepreka za pregled, jer nije dokazano da PAPA testovi, koji su rađeni nakon spolnih odnosa, daju lošije rezultate.

Dio kompletnog ginekološkog pregleda je i ultrazvučni pregled kojim se analizira izgled maternice, jajnika, jajovoda i okolnih struktura. U slučaju potrebe za ultrazvučnim pregledom kod djevojaka koje nisu imale spolne odnose, potrebno je doći na pregled s punim mokraćnim mjehurom. Ultrazvuk se u tom slučaju radi preko trbuha pa je potrebno imati pun mokraćni mjehur da bi se mogli korektno prikazati maternica i oba jajnika. Žene, koje su imale odnose, dolaze na pregled s praznim mokraćnim mjehurom jer je pregled na taj način ugodniji.

Rana detekcija bolesti čuva zdravlje

Žene u reproduktivnoj dobi, koje nemaju nikakvih ginekoloških tegoba, trebale bi obavljati preglede jednom godišnje u svrhu prevencije i očuvanja intimnog zdravlja žene. Rana detekcija spolno prenosivih bolesti čuva reproduktivno zdravlje i buduće trudnoće. Rana detekcija abnormalnih promjena stanica u PAPA testu sprječava razvoj karcinoma vrata maternice. Rana ultrazvučna detekcija promjena na maternici i jajnicima (miomi, polipi, zloćudni tumori) omogućuje pravovremeno liječenje i izlječenje.

U slučaju smetnji odmah se javite na ginekološki pregled

U slučaju da žena, bez obzira je li imala spolne odnose ili ne, ima bilo kakvih smetnji kao što su pojačani iscjedak ili iscjedak neugodnog mirisa, nepravilno, bolno ili produljeno krvarenje, bolovi u donjem dijelu trbuha, osjećaj pečenja ili svrbeži vanjskog spolovila te u slučaju učestalog mokrenja ili bolova i pečenja prilikom mokrenja mora se odmah javiti se na pregled ili barem telefonski kontaktirati liječnika da on procijeni i da savjet što dalje.

Nevina djevojka, koja je imala kontakt preko kože i sluznica spolnog organa partnera (oralni, analni seks, dodiri, seksualna pomagala…) mora raditi ginekološki pregled i „indirektni“ PAPA test kod kojeg se uzorci iz rodnice uzimaju kroz otvor u himenu koji služi za istjecanje menstrualne krvi. Bilo koji od nabrojanih kontakata može dovesti do zaraze HPV virusom ili drugih spolnih bolesti. Penetracija nije nužna za zarazu spolno prenosivim bolestima.

Ginekološki pregled kod djevica nije bolan

Ginekološki pregled kod djevica nije bolan i ne može naštetiti nevinim djevojkama. Može uzrokovati laganu nelagodu.

U slučaju potrebe za ultrazvučnim pregledom kod djevojaka koje nisu imale spolne odnose, ultrazvuk se radi preko trbuha pa je potrebno doći na pregled s punim mokraćnim mjehurom da bi se preko trbuha mogli korektno ultrazvučno prikazati maternica i oba jajnika.

Ginekološki pregledi i trudnoća

Prilikom prvog ginekološkog pregleda u trudnoći liječnik odlučuje o daljnjim pregledima: koliko često treba raditi preglede tijekom trudnoće i moraju li se raditi dodatne pretrage bitne za prevenciju i očuvanje zdravlja tijekom trudnoće. Laboratorijske pretrage imaju svoju standardnu shemu kada se rade tijekom trudnoće, no u iznimnim situacijama liječnik traži dodatne pretrage ili kontrolno ponavljanje već napravljenih pretraga.

Ginekolog tijekom trudnoće radi preglede u spekulima u svrhu detekcije znakova upale ili znakova prijetećeg prijevremenog porođaja. Prilikom svakog pregleda se uzima uzorak za stupanj čistoće – uzorak se razmaže na stakalce i pod mikroskopom se analizira flora rodnice. Prilikom prvog pregleda se uzima uzorak za PAPA test ako nije bio uzet u zadnjih godinu dana. U kasnijim pregledima mogu se raditi cervikalni brisevi na određene bakterije.

Ginekološki pregledi trebaju biti redoviti

U slučaju simptoma vezanih uz mogućnost prijevremenog porođaja, liječnik procjenjuje ginekološkim pregledom nije li došlo do smekšavanja i otvaranja vrata maternice. Tada se ultrazvučno procjenjuje duljina i otvorenost vrata maternice.

Potrebno je redovito raditi ginekološki pregled cijeli život jer svako doba u životu žene nosi svoje specifičnosti što se tiče intimnog zdravlja. Tijekom reproduktivne dobi veći je naglasak na spolno prenosivim bolestima i prevenciji raka grlića maternice preko PAPA testa, a u kasnijoj životnoj dobi povećava se učestalost drugih malignih oboljenja: raka vulve, jajnika, maternice, lihena sklerozusa te promjena koje dovode do spuštanja mokraćnog mjehura i maternice. Uočavanje na vrijeme svih napomenutih promjena igra odlučujuću ulogu u izlječenju pacijentice.

Stručna pomoć je važna

Menopauza je period u kojem se događaju mnoge promjene kod žena: fizičke, emocionalne i psihičke. Ako se žena ne može nositi sa time, bitno je da potraži stručnu pomoć. Često simptomi perimenopauze preplaše ženu jer ona, u prvi tren, ne shvaća što joj se događa i počinje se brinuti je li se razboljela. Ne prepoznaje da ulazi u menopauzu jer se neki simptomi perimenopauze preklapaju sa simptomima određenih bolesti. Nakon pregleda i razgovora s liječnikom većina nedoumica budu razriješeno. No, perimenopauza je višegodišnji proces pa je poželjno da žena uključi liječnika u svakom trenu kad nije sigurna kako dalje. Veliki utjecaj na žene imaju i mediji koji najčešće senzacionalistički naglašavaju simptome menopauze i stvaraju još veću anksioznost među ženskom populacijom. Tu uloga liječnika može biti jako bitna u razjašnjavanju pojedinih simptoma i savjetovanju na koji način postupati dalje.

Važno je nastaviti s ginekološkim pregledima i nakon operacija.

Mnoge žene se pitaju trebaju li nastavljati ići ginekologu ako su operativno uklonile maternicu i jajnike. Važno je nastaviti s ginekološkim pregledima i nakon takvih operacija. Maternica i jajnici nisu jedini ženski organi koji zahtijevaju redovite ginekološke kontrole. Pregled rodnice i vanjskog spolovila također spada u dio ginekološkog pregleda kojeg liječnik napravi svaki puta kada žene dođe na kontrolu. Razni upalni procesi i premaligne / maligne promjene mogu se događati i u rodnici i na vanjskom spolovilu. Ako je žena tijekom života imala loše nalaze PAPA testova, onda i nakon odstranjenja maternice mora dalje raditi PAPA test kod kojeg se uzorak uzima sa sluznice rodnice.

Strah od ginekologa nije neuobičajen. Kod svake žene postoji anksioznost i nelagoda od same pomisli o tome kako izgleda ginekološki pregled i iz kojeg mjesta se uzimaju uzorci za PAPA test. Nije jednostavno izložiti najdublju intimu nekom nepoznatom, koliko god da smo svjesni toga da je to korisno.

Pristup pacijentu i stručnost liječnika

Djevojčice su odmalena odgajane da paze na svoje intimno zdravlje i ono je u fokusu svake žene kroz cijeli život. To je ispravan stav jer o zdravom ginekološkom sustavu ovisi reprodukcijska sposobnost svake žene. Većina žena ima želju postati majkom pa je vrlo bitno da se ne desi neka upala koja može smanjiti mogućnost začeća. Seksualnost je osnova svake veze u partnerskim odnosima. Sve što može narušiti intimno zdravlje utječe na seksualnost, a posljedično tome i na ljubavnu vezu. Zbog svega navedenog uvijek postoji neizvjesnost kakvi će biti rezultati PAPA testa i hoće li se pronaći nekakvih znakova bolesti prilikom pregleda. No, to ne smije biti razlog izbjegavanja pregleda nego, naprotiv, motiv da pazimo na sebe i s punim povjerenjem odlazimo na preglede. Svaka žena bi trebala biti svjesna da je korist od pregleda ogromna pa treba staviti strah i anksioznost u drugi plani te dozvoliti sama sebi jednom godišnje otići na pregled.

Nije lako odabrati pravog ginekologa za sebe. Pristup pacijentu i stručnost liječnika su dvije karakteristike koje su ključne za uspješno liječenje svakog pacijenta.

Dobar liječnik ima vremena

Dobar liječnik treba imati vremena za pacijenticu i pozorno saslušati sve njene tegobe. Aktivno sudjelovati u njenom iznošenju problema, postavljati potpitanja i usmjeravati razgovor prema bitnim činjenicama kojih se možda pacijentica nije sjetila u taj čas.

Stručnost liječnika dovodi do prave dijagnoze i adekvatnog liječenja.

Potražite podatke koji navode kakav je kontinuitet stručnog usavršavanja određenog ginekologa te za koja stručna područja ima certifikate. Dobro je raspitati se kod drugih žena kakva su im iskustva kod određenih liječnika, iako je svatko od nas individua za sebe i životni kriteriji nam se razlikuju. Ne odgovara svatko svakome pa je ponekad potrebno posjetiti nekoliko ginekologa dok se ne nađe onaj koji nama odgovara. To nije uzalud utrošen trud jer je ginekolog liječnik kojeg svaka žena treba minimalno jednom godišnje, a u slučaju trudnoće tijekom cijele trudnoće.

Ginekološki pregled spada u najintimnije liječničke preglede pa je bitno da se pacijentica može opustiti i imati povjerenje u liječnika kojeg je odabrala. Jednom, kad žena nađe ginekologa kojem vjeruje, ginekološki pregledi postanu puno manje stresni i nije teško odlučiti se odlaziti na redovite kontrole. Najbolje je, uz ginekološki pregled, planirati odmah i ultrazvuk dojki pa na taj način zaokružiti godišnji pregled ženskog intimnog zdravlja.

OCIJENI