OCIJENI

Što sve trebate znati o održavanju guma izvan sezone?

Objavljeno: 11.12.2023. 13:11

Pravilno održavanje guma tijekom razdoblja kad se ne koriste je ključno za dugotrajnost i sigurnost vašeg vozila. Bez obzira na to koristite li ljetne ili zimske gume, njihovo očuvanje kada nisu u upotrebi zahtijeva posebnu pažnju. Evo nekoliko važnih savjeta za održavanje vaših guma izvan sezone.

Pohrana guma

Gume treba čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu kako bi se izbjeglo njihovo starenje i propadanje. Idealno mjesto za pohranu je čist i suh prostor poput garaže ili podruma. Gume treba pohraniti vertikalno, na ravnoj površini, i to na način da se ne dodiruju. Osim toga, preporučuje se gume prekriti zaštitnom navlakom koja će ih štititi od prašine i prljavštine. Važno je izbjegavati skladištenje blizu izvora ozona, kao što su motori, jer ozon može ubrzati proces starenja gume.

Provjera stanja guma

Prije pohrane, bitno je detaljno pregledati svaku gumu. Tražite znakove oštećenja, poput pukotina, rezova, udubljenja ili stranih predmeta zaglavljenih u gumi. Također, provjerite dubinu profila tekućine - zakonski minimum je 1,6 mm, ali preporučuje se imati dublji profil za bolje performanse. Ako primijetite bilo kakva oštećenja ili znakove prekomjernog trošenja, gume bi trebalo zamijeniti prije ponovne upotrebe.

Održavanje pravilnog tlaka u gumama

Iako se gume ne koriste, važno je održavati pravilan tlak u njima. To znači provjeriti i po potrebi prilagoditi tlak prije pohrane, a zatim redovito tijekom perioda skladištenja. To pomaže u očuvanju oblika gume i sprječava deformacije koje mogu nastati zbog dugotrajnog ležanja ili stajanja pod opterećenjem.

Rotacija guma

Ako imate 2 seta guma (ljetne i zimske), preporučuje se njihova rotacija svake sezone kako bi se osiguralo ravnomjerno trošenje. Ovo je posebno važno jer različite gume imaju različite obrasce trošenja ovisno o njihovoj upotrebi i uvjetima vožnje. Pravilnom rotacijom guma osigurava se njihov duži vijek trajanja i bolje performanse.

Zamjena oštećenih guma

U slučaju da pronađete oštećenja na gumama ili su one izrazito istrošene, važno je razmisliti o njihovoj zamjeni. Vožnja s oštećenim ili istrošenim gumama može biti opasna, ne samo za vas nego i za ostale sudionike u prometu. Također, istrošene gume mogu negativno utjecati na performanse vašeg vozila, posebice na mokrim i skliskim površinama.

Pravilna skrb i održavanje guma izvan sezone osiguravaju njihovu dugotrajnost i vašu sigurnost na cesti. Ako trebate profesionalnu uslugu provjere ili zamjene guma, posjetite nas u Autoservis Vugrin na adresi Prudi 10, 10000 Zagreb. Kontaktirajte nas za sve što vam je potrebno kako bi vaše gume bile spremne za svaku sezonu!


OCIJENI