OCIJENI

Savjeti za čišćenje prijenosnog računala

Objavljeno: 14.5.2021. 12:40

… od prašine i suhe prljavštine

U okolini može biti manje ili više prašine, kose, dlaka ili raznih čestica, što može prouzročiti blokadu ventilacijskih otvora i dovesti do smanjenja performansi sustava ili smanjenog životnog vijeka uređaja. Preporučujemo da redovito čistite prijenosno računalo kako biste produžili životni vijek računala.

Naravno, ako sami čistite računalo trebate biti pažljivi i nježni jer su prijenosna računala dosta osjetljive naprave i lako se može dogoditi da pri pokušaju čišćenja napravite više štete nego koristi. Ovdje je par naputaka kako čistiti i na što obratiti pažnju. A naravno, uvijek postoji opcija da se tako nešto povjeri servisu gdje su to rutinski i svakodnevni zahvati.


Prvo očistite otvore za hlađenje i I/O priključke

Pregrijavanje je obično posljedica nečega zaglavljenog u ventilatoru i hladnjaku, poput prašine ili kose. Dim od cigareta lako se akumulira na lopaticama ventilatora i hladnjacima, a takva masna tvar lakše apsorbira prašinu i ostale nečistoće. Naročito su opasni osvježivači zraka na bazi eteričnih ulja. Stvaraju finu emulziju na hladnjaku i elektronici i lijepe prašinu i stvaraju nepropusni sloj na sustavu hlađenja.

Ako su otvori za odzračivanje blokirani ventilatori ne mogu uklanjati toplinu, što ograničava rad prijenosnika. Nemojte čistiti unutrašnjost uređaja pomoću komprimiranog zraka bez rastavljanja laptopa i pazite da zrak ne udara prejako u ventilator jer to može dovesti do pucanja krilaca ventilatora. Također obratite pažnju da sprejevi sa komprimiranim zrakom mogu stvarati i kondenzat kada se njima ispuhuje prašina, pa se postiže kontraefekt, prašina se još bolje zalijepi za ventilator. Nakupljanje prašine možete izbjeći ako lagano usisavačem povučete zrak iznutra. Laptop mora biti ugašen. Nemojte koristiti snažne usisavače ili usisavače bez regulacije snage. Ovaj način nije dobar za laptope koji nisu očišćeni godinu dana.

Čistiti bi trebalo mekanim krpicama koje ne ostavljaju vlakna i nekom neutralnom tekućinom za čišćenje koja se brzo suši i ne oštećuje površinu laptopa ili ekrana.


※ Napomena: Provjerite je li prijenosno računalo isključeno i izvadite adapter za naizmjeničnu struju i bateriju (za modele izmjenjivih baterija).

Ako vam je sve ovo prezahtjevno ili vas je strah da će nešto otići po krivu, ili je problem pregrijavanja uzrokovan zaglavljenom prašinom, preporučujemo da se za daljnju pomoć obratite našem servisu - ZAGIT servisu, na adresi Savska cesta 120 u Zagrebu, gdje će vas dočekati stručnjaci, a vaš će laptop biti stručno očišćen.

OCIJENI