OCIJENI

Olovne baterije: Značaj njihovog odgovornog zbrinjavanja

Objavljeno: 11.10.2023. 12:24

U današnjem svijetu, gdje su elektronički uređaji svuda oko nas i postali dio naše svakodnevice, često koristimo različite uređaje koji se napajaju pomoću olovnih baterija. No, što se događa s tim baterijama kada prestanu raditi? Koliko smo svjesni utjecaja koji nepravilno zbrinjavanje ovih baterija može imati na okoliš i naše zdravlje? Svaki put kada jedna od tih baterija završi u običnom otpadu, ne samo da propuštamo priliku za recikliranje dragocjenih resursa, već i riskiramo dugoročnu štetu za naš okoliš i zdravlje. 

Ekološki i zdravstveni rizici

Kada se olovne baterije ne odlažu na pravilan način, olovo može procuriti u tlo i podzemne vode. Osim toga, sumporna kiselina, još jedna komponenta olovnih baterija, također predstavlja ozbiljnu prijetnju okolišu i ljudskom zdravlju ako se nepravilno zbrinjava. Kada se olovnim baterijama ne postupa pravilno, sumporna kiselina može procuriti u okoliš i uzrokovati zagađenje zraka, vode i tla. To može imati ozbiljne posljedice na biljni i životinjski svijet, kao i na ljudsko zdravlje, izazivajući respiratorne probleme i druge zdravstvene tegobe. Ovo onečišćenje je štetno za biljni i životinjski svijet te može dovesti do raznih zdravstvenih problema kod ljudi ako konzumiraju kontaminiranu vodu ili hranu. 

Važnost recikliranja

Recikliranje olovnih baterija ključno je za smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. Proces recikliranja omogućuje izdvajanje olova iz baterija kako bi se ponovno koristilo, čime se smanjuje potreba za rudarenjem novog olova. Osim što pomaže u očuvanju prirodnih resursa, recikliranje također smanjuje emisije stakleničkih plinova povezane s rudarenjem i proizvodnjom olova. Također, važno je naglasiti da recikliranje olovnih baterija uključuje i pažljivu obradu sumporne kiseline kako bi se spriječilo njezino ispuštanje u okoliš. Ova cjelovita praksa osigurava da ne samo olovo, već i sumporna kiselina budu sigurno i odgovorno zbrinuti, čime se minimizira štetan utjecaj na okoliš.

Kako možete pomoći?

Svaki pojedinac može doprinijeti odgovornom zbrinjavanju olovnih baterija:

  • Sakupljanje: Kada vaše baterije prestanu raditi, ne smijete ih odbaciti u komunalni otpad. Umjesto toga, sakupljajte ih na posebnom mjestu ili ih odmah zbrinite u reciklažnom dvorištu ili svoje otpadne olovne baterije prodajte UNI-OTPAD-u.
  • Reciklažni centri: Odnesite stare baterije u lokalne centre za reciklažu ili mjesta koja prihvaćaju olovne baterije.
  • Edukacija: Informirajte se o važnosti recikliranja i podijelite te informacije s prijateljima i obitelji.

Kako bi se osiguralo odgovorno zbrinjavanje olovnih baterija, potrebne su stručne tvrtke koje se bave gospodarenjem otpada. UNI-OTPAD je tu da pruži sigurno sakupljanje i skladištenje neopasnog i opasnog otpada građanima Zagreba i okolice. Pozivamo sve građane da postanu svjesni važnosti recikliranja i pridruže se misiji zaštite našeg okoliša. Posjetite nas u Zagrebu, na adresi Kelekova 12, 10360 Sesvete, i zajedno s nama doprinesite boljoj budućnosti našeg planeta.


OCIJENI