OCIJENI

Kvalitetna prehrana u starijoj dobi

Objavljeno: 25.7.2022. 7:07

Svaki novi životni stadij zahtijeva posebnu prehranu. Kada smo mali, veće su naše potrebe za primjerice kalcijem, nego li je to slučaj u odrasloj dobi, a u starijoj dobi se ponovno preporučuje povećanje konzumacije kalcija. Kao i kroz cijeli život, zdrava i uravnotežena prehrana bit će katalizator očuvanja zdravlja kada zađemo u stariju dob.


Ako ste već uveli uravnoteženu prehranu u vašu svakodnevicu, bit će značajno manje promjena u samom planu prehrane u starijoj dobi. Generalno govoreći, razlika postoji s obzirom na spol osobe. Prehrana za muškarca u starijoj dobi drugačija je od žene istih godina.


Ono što vam možemo preporučiti jest da jedete raznoliko (ili pripremate za vaše najmilije penziće) kako biste iskoristili najbolje iz hrane. Za prilagođenu prehranu uvijek je dobro obratiti se profesionalcima koji će složiti plan koji odgovara upravo vašem organizmu i njegovim potrebama.


Koji su općeniti savjeti koji vrijede za svih?

  1. Piti puno vode

  2. Izbjegavati zasićene masti kao što su kolači, grickalice, brza hrana i slično

  3. Limitirati korištenje soli jer dovodi do povećanja krvnog tlaka i pojave kardiovaskularnih bolesti

  4. Izbjegavati procesuirani šećer

  5. Smanjiti konzumaciju alkohola


Hrana može zaista biti lijek ukoliko ju se koristi na pravilan način. Prilagođena prehrana različitim zdravstvenim potrebama, dugotrajno može poboljšati opće stanje vašeg organizma. Tako je, primjerice, voće i povrće bogato mineralima, vitaminima i vlaknima koji mogu pozitivno utjecati na vas (međutim pripazite zbog visoke količine šećera koji se nalaze u njima).


Koji su ključni vitamini i minerali na koje treba paziti?

  1. Kalcij – S godinama smanjuje nam se gustoća kostiju što može rezultirati češćim lomovima. Većina starijih osoba ima veće potrebe za kalcijem kako bi očuvali zdravlje kostiju

  2. Željezo + vitamin C – potrebno je napuniti zalihe željeza u tijelu, a vitamin C omogućava njegovu lakšu apsorpciju

  3. Vitamin D – značajan za naše zdravlje, a dobivamo ga iz sunca, hrane, kao i iz suplemenata. Uz kalcij, jedan od najvažnijih vitamina za očuvanje zdravlja u starijoj dobi


Osim zdrave prehrane, voditi aktivan život koji uključuje umjerenu fizičku aktivnost, doprinijet će vitalnosti.


Ako u starijoj dobi postanete korisnici doma, bilo vi ili vama dragi ljudi, odaberite dom za starije i nemoćne osobe TIHA DOB. Oni nude kvalitetnu opću i zdravstvenu njegu koja je u suradnji s ambulantom primarne zdravstvene zaštite. Kako bi potrebe za liječnicima bile što manje, TIHA DOB nudi izvrsnu zdravu i raznovrsnu prehranu koja je prilagođena potrebama korisnika. Osim toga, održavaju vas aktivnim raznim radionicama, društvenim igrama i proslavama, kako biste zaista uživali kao da ste kod kuće. 

OCIJENI