OCIJENI

Najčešći zdravstveni problemi otkriveni sistematskim pregledom kućnih ljubimaca

Objavljeno: 10.8.2023. 12:24

Kućni ljubimci su neizmjerno važan dio naših života. Oni nas prate kroz dobra i loša vremena, donose radost i ljubav u naše domove. Međutim, kako bi bili sigurni da naši ljubimci ostaju zdravi i sretni, redoviti sistematski pregledi su od ključne važnosti. Ti pregledi omogućuju veterinarima da otkriju potencijalne zdravstvene probleme u ranim fazama i pruže odgovarajuću skrb prije nego što se stanje pogorša. U ovom članku, istražit ćemo neke od najčešćih zdravstvenih problema otkrivenih sistematskim pregledom kućnih ljubimaca.

Dentalni problemi

Problemi s oralnim zdravljem često su zastupljeni kod kućnih ljubimaca, osobito pasa i mačaka. Zanemarivanje oralne higijene može dovesti do nakupljanja zubnog kamenca, upale desni, pa čak i gubitka zuba. Veterinari će pažljivo pregledati usta ljubimca, čistiti zube i savjetovati vlasnike o redovitom održavanju oralne higijene kod kuće.

Pretilost

Prekomjerna težina postala je rasprostranjena kod kućnih ljubimaca, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput dijabetesa, srčanih bolesti i problema sa zglobovima. Sistematski pregled pomoći će u identifikaciji prekomjerne tjelesne težine i poduzimanju koraka za reguliranje prehrane i povećanje tjelesne aktivnosti.

Infekcije uha

Problemi s ušima česti su kod pasa, osobito onih s dugim ušima. Infekcije uha mogu uzrokovati nelagodu i svrbež. Veterinari će pažljivo pregledati uši i propisati odgovarajući tretman kako bi se spriječilo daljnje pogoršanje.

Bolesti srca i pluća

Srčane bolesti i problemi s plućima mogu se pojaviti kod starijih životinja, ali i kod nekih pasmina koje su genetski sklonije ovim problemima. Redoviti sistematski pregled može pomoći u ranom otkrivanju simptoma, što omogućuje pravodobno liječenje i upravljanje ovim stanjima.

Parazitske infekcije

Buhe, krpelji, gliste i druge parazitske infekcije česti su kod kućnih ljubimaca koji provode vrijeme vani. Ovi paraziti mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme i bolesti. Veterinari će provjeriti prisutnost parazita i preporučiti odgovarajuće preventivne mjere.

Problemi s kožom

Kožne alergije, infekcije i drugi problemi mogu uzrokovati svrbež, crvenilo i iritacije kod kućnih ljubimaca. Veterinari će pažljivo pregledati kožu i dlaku kako bi utvrdili uzrok problema i propisali odgovarajući tretman.

Pravovremeno otkrivanje raznih tumora

Ranije otkrivanje tumora omogućuje veterinarima da procijene rizik i potrebe za kirurškim zahvatom ili drugim tretmanima. Tumori kod kućnih ljubimaca mogu biti benigni ili maligni i njihova pravovremena identifikacija ključna je za uspješno upravljanje. Veterinari će provesti temeljito ispitivanje tijela ljubimca kako bi identificirali bilo kakve kvržice, promjene u veličini ili teksturi kože te druge znakove koji ukazuju na moguću prisutnost tumora. 

Sistematski pregled kućnih ljubimaca važan je za očuvanje njihova zdravlja i dobrobiti. Redoviti posjeti veterinaru omogućuju ranu dijagnozu i liječenje potencijalnih zdravstvenih problema čime se poboljšava kvaliteta života vašeg ljubimca. Osim toga, ljubav, briga i pažnja koje pružate svom kućnom ljubimcu igraju ključnu ulogu u njihovom cjelokupnom zdravstvenom stanju i sreći.

Posjetite veterinarsku ambulantu "Veterina Branimir" gdje ćemo se s ljubaznošću, stručnošću i pažnjom posvetiti svakom pacijentu. Naš cilj je podizanje standarda u veterinarskoj medicini, što omogućuje kvalitetnu i pravilnu skrb za vaše ljubimce. Opremljeni svjetskom klasom opreme i educiranim timom, uvijek smo spremni pružiti najbolje liječenje za vaše ljubimce. Nema prepreka koje ne možemo savladati kako bismo osigurali dobrobit i očuvanje zdravlja vaših ljubimaca. Posjetite nas i zajedno stvorimo najbolji životni put za vaše vjerne prijatelje! Za više informacija posjetite i našu web stranicu.

OCIJENI