OCIJENI

5 zanimljivosti o hrvatskim tradicionalnim jelima

Objavljeno: 11.5.2023. 12:43

Hrvatska kuhinja, baš kao i njezina prekrasna obala i tirkizno more, očarava svojom raznolikošću i bogatstvom okusa. Naša zemlja, smještena na raskrižju Mediterana, središnje Europe i Balkana, dom je brojnim tradicionalnim jelima koja osvajaju srca gurmana širom svijeta. Dopustite nam da vas odvedemo na senzualno putovanje kroz zanimljivosti hrvatske kulinarske scene, gdje ćete otkriti pet čarobnih tajni koje kriju ova izuzetna jela.

  1. Povijest na tanjuru: Pašticada

Jedno od najpoznatijih dalmatinskih jela, pašticada, predstavlja pravu povijesnu poslasticu. Ovo sofisticirano jelo od govedine kuhano je u umaku od crnog vina, prošeka, suhih šljiva i aromatičnih začina. Legenda kaže da potječe još iz doba Rimljana, a u Hrvatskoj se priprema već stoljećima. Pašticada je prava oda prošlim vremenima, donoseći na tanjur komadić bogate hrvatske povijesti.

  1. Tisućljetna ljubav: Pršut

Pršut, sušena i soljena svinjska šunka, neizostavan je dio hrvatske tradicionalne kuhinje. Ovaj delikatesni proizvod odražava tisućljetnu ljubav prema sušenju mesa i tajnama koje ga čine neodoljivim. Najpoznatiji hrvatski pršut dolazi iz Dalmacije i Istre, gdje se čuva tradicija proizvodnje koja je prenošena s koljena na koljeno.

  1. Okusi mora: Crni rižot

Crni rižot, jedinstvena poslastica koja osvaja svojom intenzivnom bojom i okusom, odražava sinergiju hrvatske kuhinje s Jadranskim morem. Napravljen od riže, crnila sipa i svježih plodova mora, ovaj rižot predstavlja spoj kulinarske mašte i blaga koja krije hrvatsko podmorje. Svaki zalogaj crnog rižota podsjetnik je na ljepotu i bogatstvo koje pruža lijepa naša.

    4.  Slatka čarolija: Fritule

Fritule, male slatke kuglice od tijesta, očaravaju svojom jednostavnošću i neodoljivim okusom. Omiljeni su desert na hrvatskoj obali, a posebno se cijene tijekom blagdanske sezone. Pripremljene s dodatkom grožđica, rakije, naranče i limuna, fritule donose čarobnu kombinaciju slatkih i osvježavajućih okusa. Ovaj tradicionalni desert savršeno odražava slatku stranu hrvatskog kulinarskog nasljeđa.

    5.  Sjever i jug na istoj ,,trpez” i: Zagorski štrukli i paška janjetina

Hrvatska kuhinja ne bi bila potpuna bez spomena zagorskih štrukli i paške janjetine, dva jela koja simboliziraju sjeverni i južni kraj ove predivne zemlje. Zagorski štrukli, ukusne savijače sa sirom, predstavljaju sjeverni dio Hrvatske, dok paška janjetina, pečena u pećnici ili na ražnju, slavi bogate okuse otoka Paga i Dalmacije. Ova dva jela savršeno ilustriraju raznolikost i harmoniju koja obilježava hrvatsku kulinarsku scenu.

Hrvatska kuhinja pruža riznicu okusa koja oduševljava i inspirira. Ovih pet zanimljivosti tek su djelić bogate kulinarske baštine koju ova zemlja posjeduje. U srcu hrvatskih tradicionalnih jela leži ljubav prema domaćim sastojcima, spoj kultura i prirodnih bogatstava koji se stapaju u jedinstvenu simfoniju okusa. Neke od tih simfonija možete okusiti u Gostionici Palfi! Od janjetine ispod peke pa sve do sezonske ponude domaćih jela pripremljenih na tradicionalan način, budite uvjereni da ćete se u Gostionici Palfi prepustiti čarima hrvatske kuhinje. Dopustite da vas svaki zalogaj odvede na nezaboravno putovanje kroz vrijeme i prostor, otkrivajući tajne koje kriju ova izuzetna jela.

 

OCIJENI