OCIJENI

Kako spriječiti i liječiti povlačenje i krvarenje zubnog mesa

Objavljeno: 4.9.2020. 9:07

Obično nam kažu da se brinemo o našim zubima, ali što je s našim desnima? Naše desni igraju važnu ulogu u oralnom zdravlju. To je zato što bez odgovarajuće njege, bolesti desni mogu zahvatiti i uzrokovati gubitak zuba pa čak i gubitak kostiju u ustima. Simptomi koji ukazuju na bolest desni obično ne uključuju bol, osobito u ranim fazama. Kao i kod drugih kroničnih stanja poput hipertenzije, dijabetesa ili srčanih bolesti, bolesti desni mogu utjecati na vas, a da se ipak osjećate dobro. Zato treba biti pozoran i obratiti se stomatologu već na prve znakove bolesti.

Krvarenje desni

Desni koje krvare ili bole mogu biti posljedica bolesti desni. Zdrave desni uglavnom neće krvariti ako održavate dobru oralnu higijenu. Bez redovitog četkanja, zubni plak stvoren od bakterija s vremenom će početi iritirati desni, čineći ih crvenim, natečenim ili osjetljivim. Taj plak napada zdravo tkivo oko zuba i na kraju može uništiti vlakna koja pričvršćuju vaše zubno tkivo na zube. To će dovesti do upaljenja i iritacije desni te krvarenja. To stanje se naziva gingivitis i prva je faza bolesti desni.

Bolesti desni

Parodontalne bolesti kreću se od blagih oblika poput gingivitisa - upale desni uzrokovane bakterijskom infekcijom koja dovodi do nakupljanja plaka i zubnog kamena, do naprednijih i kroničnih oblika koji mogu rezultirati velikim oštećenjima mekog tkiva, pa čak i gubitkom zuba. Kronični parodontitis, najnapredniji oblik bolesti, napreduje relativno sporo kod većine ljudi i obično je izraženiji u odrasloj dobi. Rano otkrivanje ključno je za kontrolu i liječenje parodontalne bolesti prije nego što se pogorša.

Povlačenje desni

S napredovanjem bolesti desni, zubi se mogu činiti duljima, jer se desni koji ih okružuju povlače. Recesija desni je gubitak tkiva desni oko zuba čime se izlaže sam korijen zuba. Povlačenje desni postaje zdravstvena zabrinutost kad se korijeni zuba razotkriju, jer zubima prijeti propadanje, infekcija i gubitak. Izlaganje korijenskih površina i povlačenje linije desni uzrokuje ne samo estetske probleme, već i potencijalno ozbiljne probleme osjetljivosti zuba.

Što mogu učiniti?

Prije svega svakako se obratite vašem stomatologu ako ste primijetili bilo kakve znakove povlačenja ili krvarenja desni. Za razliku od gingivitisa koji obično nestaje dobrom vlastitom brigom, periodontitis zahtijeva stručnu pomoć. Bolesnik koji održava dobru higijenu usne šupljine može čistiti samo oko 2 mm ispod granice desni i zuba, dok stomatolog može čistiti džep do oko 5 mm.

Ako želite najbolju brigu za vaše zube i desni, obratite se stručnjacima u Stomatološkom centru Mlinovi. U ugodnom okruženju, tim visokokvalificiranih i iskusnih stomatologa ponudit će vama i vašoj obitelji potpunu stomatološku skrb na jednom mjestu 365 dana u godini.

Foto: Freepik

OCIJENI