OCIJENI

Savjeti za održavanje i čišćenje ortodontskih aparatića

Objavljeno: 20.11.2023. 13:30

Ako nosite ortodontski aparatić, znate koliko je važno brinuti se o njemu kako biste osigurali da vaš osmijeh bude ne samo ljepši, već i zdraviji. U ovom članku, podijelit ćemo s vama jednostavne savjete i trikove za održavanje i čišćenje aparatića. Slijedeći ove smjernice, možete biti sigurni da će vaše liječenje biti uspješno, a vaš osmijeh blistav i zdrav.

Redovito pranje zuba i aparatića

Pravilna oralna higijena je temelj. Pranjem zuba barem dva puta dnevno i čišćenjem aparatića uklanjate ostatke hrane i plaka koji se mogu nakupiti u aparatiću. Koristite meku četkicu za zube i fluoridnu pastu te budite nježni kako biste izbjegli oštećenje aparatića.

Upotreba interdentalnih četkica i konca za zube

Interdentalne četkice i konac za zube postaju vaši najbolji prijatelji kada nosite ortodontski aparatić. Ovi alati omogućuju vam čišćenje teško dostupnih područja između bravica i žica. Redovita upotreba interdentalnih četkica i konca pomaže u uklanjanju ostataka hrane i plaka te očuvanju zdravih zuba i desni.

Odlučite se za pravilnu prehranu

Izbjegavajte hrskavu hranu, žvakaće gume i ljepljive slatkiše koji se mogu zaglaviti između bravica i žica. Hrana bogata šećerom također može povećati rizik od karijesa. Odaberite mekše namirnice kako biste smanjili rizik od oštećenja aparatića ili problema s oralnom higijenom.

Redoviti stomatološki pregledi i kontrole

Ne zaboravite redovito posjećivati svog stomatologa i ortodonta. Redoviti pregledi omogućuju pravovremeno prilagođavanje aparatića i praćenje napretka tretmana. Vaš ortodont će vam također dati smjernice o pravilnom održavanju aparatića.

Ne pokušavajte sami popraviti aparatić

Ako dođe do oštećenja ortodontskog aparatića, nikako ga nemojte pokušavati popraviti sami. Odmah se obratite svom ortodontu kako biste osigurali da se ispravno rješava bilo koji problem.

Stručni tim NOVADENT-a tu je da vam pomogne očuvati vaš osmijeh. Ne čekajte! Zakažite svoj termin u našoj ordinaciji već danas. Naša stručna ekipa stomatologa posvećena je vašem zdravlju i udobnosti. Pridružite nam se i zajedno ćemo stvoriti osmijeh koji zrači zdravljem i samopouzdanjem!

Zapratite nas i na Facebooku.

OCIJENI