OCIJENI

5 razloga za posjet automehaničaru

Objavljeno: 2.10.2022. 21:57

Velik broj ljudi dobro zna da je bolje spriječiti nego liječiti, pogotovo kada je riječ o automobilima. Određeni kvarovi kada se ne poprave na vrijeme, osim što ugrožavaju vašu sigurnost i sigurnost drugih sudionika u prometu, mogu značajno ugroziti vaš budžet. Zato vam u nastavku donosimo 5 najčešćih razloga za posjet automehaničaru

1. Svjetla upozorenja

Gotovo svaki auto posjeduje brojna svjetla upozorenja koja se nalaze na kontrolnoj ploči. Isto tako, moderni automobili dolaze s velikim brojem raznih senzora koji prate performanse sustava automobila. U svakom slučaju, kada se pojavi određeno svjetlo upozorenja na kontrolnoj ploči, najbolje je što prije odvesti automobil na servis u kojem će stručnjaci dijagnosticirati problem i otkloniti kvar.

2. Dim ili para iz motora

Ako ispod poklopca motora vidite dim ili paru, to ne mora nužno značiti veliki problem. Međutim, važna je boja dima ili pare. Ako je riječ o bijeloj pari, vaš se automobil vjerojatno samo pregrijao. U tom slučaju najbolje je zaustavite se i pričekati da se automobil ohladi prije nego što nastavite s putovanjem. Iako to nije kritičan problem, najbolje je što prije kontaktirati mehaničara. Međutim, ako primijetite plavi dim, odmah zaustavite vozilo i odvezite ga do najbliže garaže. Plavi dim je znak izgaranja ulja i može značajno oštetiti vaš motor.

3. Curenje

Primijetili ste mrlje na parkirnom mjestu vašeg automobila? Ako je odgovor potvrdan, vjerojatno vaš automobil ispušta neku od tekućina koje su potrebne za normalno funkcioniranje poput ulja, rashladne tekućina itd. Stoga, ako primijetite da tekućine cure iz vašeg automobila, vrijeme je da odvezete automobil u najbliži servis. Brz odlazak na servis uštedjet će vam mnogo novca.

4. Neobični zvukovi

Uobičajeno je da vlasnici automobila čuju određene uobičajene zvukove svog motora. Međutim, ako osjetite čudne zvukove, vrijeme je da odvezete automobil mehaničaru.

Evo nekih neobičnih zvukova koje možete čuti i na što bi mogli ukazivati.

  • Zveket ili škripanje ispod vozila može ukazivati na problem s ovjesom.

  • Morate pogledati ležajeve kotača ako čujete vuču ili zvukove kotača.

  • Ako zupčanici škripe, problem može biti povezan s vašim mjenjačem.

  • Glasan ispušni zvuk ukazuje na moguću rupu u ispušnoj cijevi.

  • Ako osjetite neujednačenu buku motora, vaš motor možda ne radi kako treba.

5. Vibracije

Osjećate li vibracije u automobilu tijekom vožnje? Ako je to slučaj, trebate obnoviti gume i podesiti kotače. Ako niste sigurni što biste odgovorili na prethodno pitanje možete si postaviti pitanje: Vibrira li moj automobil pri kočenju? Ako je to slučaj, možda ćete morati riješiti problem s kočnicama, ovjesom ili upravljačem. To je svakako nešto što mora provjeriti vaš mehaničar.

Ako ste primijetili neki od navedenih simptoma na vašem limenom ljubimcu, za pomoć se možete obratiti u Automehaniku Zagreb. U njihovom servisu možete obaviti dijagnostiku, vulkanizaciju, punjenje klime kao i sve ostale popravke na motornim vozilima (popravke motora, ovjesa, kvačila, kočnica, el.instalacija, itd). Odlična stvar je što imaju i autopraonicu i popravak autolimarije tako da vaše vozilo može odmah biti spremno za put.OCIJENI