OCIJENI

Zašto biste trebali izabrati Specijalna zavarivanja Čukman?

Objavljeno: 11.1.2022. 9:40

Specijalna zavarivanja Čukman je tvrtka koja se već 35 godina bavi reparaturnim zavarivanjima i strojnom obradom. Imamo kompletni strojni park za strojnu obradu motora. Naši majstori neprestano unaprjeđuju svoja znanja kako bi bili kompetentni na tržištu. 

Usluge koje vam možemo ponuditi su:

ZAVARAVIRANJE GLAVA MOTORA

Prije zavarivanja, temeljito čistimo i odmašćujemo svaku glavu motora. Otvaramo sve pukotine te ih pripremamo za zavarivanje. Po završetku zavarivanja sve zavare strojno obrađujemo i testiramo tlačnom probom. Nakon iste, glava motora se završno obrađuje, a ako je potrebno mijenjamo sjedišta i vodilice ventila.

ISPITIVANJE GLAVA MOTORA

I ova usluga započinje čišćenjem kako bi se mogla ispravno testirati. Imamo mogućnost ispitivanja svih vrsta i veličina motora. Temeljni princip ispitivanja glava motora je brtvljenje svih vodenih kanala i puštanje komprimiranog zraka u rashladni sistem. Kako bi ispitali postoje li pukotine na glavi uranjamo ih u vruću vodu. U slučaju da postoji pukotina pojavit će se mjehurići. Također, u ponudi imamo i Magnaflux ispitivanje magnetnim česticama.

OBRADA SJEDIŠTA VENTILA

Ventili, sjedišta i vodilice ventila su najizloženiji velikim opterećenjima. Sjedišta se obrađuju na stroju SERDI 4.5. Uz pomoć tekućeg dušika ugrađuju se sjedišta. Imamo pet vrsta sjedišta ventila različitih dimenzija za razne aplikacije. Nakon obrade slijedi vakuum test kako bi se provjerila ispravnost obrade.

BRUŠENJE GLAVA MOTORA

Brušenje glava motora obavljamo na dva stroja: Berco SM 1300 i AZ 1600 SP. 

BRUŠENJE RADILICA

Najčešće zbog nepravilnog podmazivanja dolazi do zaribavanja radilice i kliznog ležaja. Ova usluga počinje pregledom ravnine osi radilice na stroju. U slučaju većih oštećenja, taj se ležaj čisti brušenjem i ispituje na mikropukotine Magnaflux metodom. Specijalna zavarivanja Čukman ima mogućnost izrađivanja kliznih ležajeva po vašoj potrebi.

BUŠENJE BLOKOVA MOTORA

U radionici specijalnih zavarivanja Čukman raspolažemo velikim izborom alata koji koriste za razbušivanje cilindra te za pravilno mjerenje geometrije cilindra. U suradnji s ljevaonicama možemo izraditi košuljice cilindra različitih dimenzija te smo usvojili tehnologiju za ugradnju Alusil cilindra.

HONANJE BLOKA MOTORA

Honanjem se postiže ispravna geometrija rupe cilindra i radna površina u skladu s tvorničkim zahtjevima. U svojoj radionici koristimo honanje s dijamantnim brusevima koji se minimalno troše.

TRNOVANJE BLOKA MOTORA

U slučaju da imate oštećenje kućišta glavnih ležajeva u bloku motora, taj problem se može riješiti trnovanjem. Prvo se ravnaju konzole ili poklopci kućišta glavnih ležajeva te ravnanje dosjeda na bloku motora. Time se smanjuje promjer kućišta, nakon čega se blok motora stavlja na stroj. 

U slučaju većih oštećenja kućišta glavnih ležajeva, nekada samo trnovanje nije dovoljno, navarivanjem nanosimo materijal te bušimo.

SASTAVLJANJE POLUMOTORA I MOTORA

Ova usluga započinje pranjem bloka, radilice i ostalih dijelova motora. Blok motora se montira na stalak za sastavljanje, a ostali dijelovi se provjeravaju za tvorničke greške, kriva pakiranja i slično. Nakon svakog sastavljanja motora, klijentima dajemo upute za daljnje postupanje.

STROJNA OBRADA KLIPNJAČA

Prvo provjeravamo distorzije i iskrivljenost na specijalnom alatu koji su sami dizajnirali. Zatim, provjeravamo čahure, koje po potrebi mijenjaju. U našoj radionici možemo prohonati sve dimenzije čahura klipnjača.

ZAVARIVANJE I STROJNA OBRADA

To su usluge poput zavarivanja kamionskih spremnika goriva, aluminijske kamionske rampe, cijevi klima s motora, zavarivanje alata, rami od bicikla i slično.

STROJNO PRANJE MOTORNIH DIJELOVA

Svaka usluga strojne obrade započinje i završava pranjem dijelova. Ovaj korak je važan kako bi se lakše prepoznali defekti. Najveća prednost strojnog pranja jest bolje pranje uljnih, vodenih kanala i slijepih rupa.

Kategorije proizvoda koje nudimo su:

  • Glave motora za osobna i dostavna vozila
  • Glave motora za teretna vozila i industrije
  • Turbine za osobna i dostavna vozila
  • Dijelovi industrijskih motora. 


Specijalna zavarivanja Čukman ovlašteni je distributer tvrtke AMC za Hrvatsku.

AMC je europski proizvođač glava motora vrhunske kvalitete. Proizvodi koje nude potvrđeni su IATF 16949 certifikatom. 

Također, ovlašteni smo distributeri brenda TMI za tvornički obnovljene turbine. TMI turbine su proizvedene u Europskoj uniji i posjeduju certifikat IATF 16949:2016. 

Uz sve navedeno, u suradnji s domaćim i stranim dobavljačima nudimo dijelove brendova poput: Kubota, Cummins, Iveco, Yanmar, Nani, Perkins i druge.

Za više informacija posjetite našu web stranicu ili nas posjetite u Ježdovečkoj ulici 1c u Lučkom.


OCIJENI