OCIJENI

Siguran rad u turizmu i ugostiteljstvu

Objavljeno: 28.6.2022. 22:38

Budući da je Republika Hrvatska poznata turistička država, sektor turizma i ugostiteljstva prate brojni odgovarajući zakoni i pravilnici, među kojima su i oni za siguran rad u turizmu i ugostiteljstvu. Izrada dokumentacije, strah od potencijalnih ozljeda i nezgoda, ali visokih kazni nadležnog inspektorata mogu vam zadavati glavobolje, no sve je lakše uz poznavanje određenih pravila i postupaka, što možete pročitati u nastavku.


Koja je dokumentacija potrebna za siguran rad u ugostiteljstvu i turizmu?


Kod zapošljavanja kuhara, konobara, sobara ili recepcionara, poslodavac se prije svega mora pridržavati određenih zakonskih obveza vezanih za siguran rad svojih radnika. To uključuje obvezu izrade procjene rizika za apsolutno sve poslove koje radnici obavljaju za njega. U tom postupku sudjeluju i sami radnici, ali i ovlaštenici i stručnjaci zaštite na radu, poput KLEM HSE tvrtke s timom stručnjaka specijaliziranih za zaštitu na radu.

Procjena rizika mora biti ažurna i dostupna radnicima na mjestu rada, a važno je da bude kvalitetno izrađena jer se na osnovi procjene rizika izrađuje program osposobljavanja radnika za rad na siguran način. Važno je i osposobiti i dovoljan broj radnika za pružanje prve pomoći na radu te osposobiti sve radnike za početno gašenje požara.


Ozljede i opasnosti pri radu u turizmu i ugostiteljstvu

Budući da kuhari i konobari neprestano rade s električnim i plinskim instalacijama, vrućim i hladnim predmetima, kao i oštrim predmetima, opasnost od ozljede na radu je neprestana. Zato je neizostavno provesti i ispitivanja radne opreme, radnog okoliša, plinskih i električnih instalacija te čišćenje i održavanje kuhinjskih napa i ventilacije sukladno posebnim propisima, koji će spriječiti opasne posljedice.


Konzultacije sa stručnjacima

Zvuči vam komplicirano? Ne morate se uzrujavati jer vas profesionalci iz KLEM HSE tvrtke mogu uputiti, savjetovati i odraditi dio posla za vas, sve kako bi vaši radnici bili što zdraviji, sigurniji i zadovoljniji, a rad vaše tvrtke uspješniji. Uštedite si vrijeme i živce i angažirajte profesionalce s kojima ste sigurni. 

OCIJENI