OCIJENI

Koje su prednosti mokrog čišćenja odjeće? – wet cleaning

Objavljeno: 22.8.2022. 10:36

Danas se odjeća i kućni tekstil proizvode od jedne ili više vrsta različitih tekstilnih vlakana koja mogu biti prirodna, umjetna ili sintetička. To je dovelo do potrebe uvođenja novih vrsta čišćenja, koja mogu na pravilan način tretirati tekstilna vlakna različitih karakteristika istovremeno. Metoda wet cleaninga, može se primijeniti na sve vrste tekstilnih vlakana, a u nastavku pročitajte više o ovoj metodi.

Što je wet cleaning?

Wet cleaning koristi manju količinu vode u kombinaciji sa specijalnim deterdžentima kako bi se vaša odjeća očistila na siguran i učinkovit način. Prije se za čišćenje osjetljivih tkanina koristila isključivo metoda suhog čišćenja, no budući da ta metoda uključuje korištenje deterdženata sa štetnim spojevima poput perkloretilena, wet cleaning je puno zdravija alternativa.

Koje su prednosti wet cleaninga?

  1. Zdrav i prirodan način čišćenja odjeće

U wet cleaningu ne koriste se štetne kemikalije poput klora ili fosfata. Umjesto toga koriste se blagi biorazgradivi deterdženti što ovaj postupak čini sigurnim za vaše zdravlje. Pogotovo se preporučuje onima s osjetljivom kožom jer znatno smanjuje mogućnost nastanka alergije. Ova metoda čišćenja odjeće sigurna je za bebe i djecu.

  1. Ekološki je prihvatljivo

Osim za naše zdravlje, wet cleaning je dobro i za naš planet. Wet cleaning energetski je učinkovitije od suhog čišćenja te doprinosi smanjenju ugljičnog otiska. Budući da se u procesu čišćenja koriste prirodni deterdženti, nema toksičnog otpada koji bi zagađivao okoliš.

  1. Uklanja mrlje i doprinosi očuvanju osjetljivih tkanina

Wet cleaning odlično uklanja čak i tvrdokorne mrlje. Nakon čišćenja odjeća će imati svjež, prirodan miris. Budući da je wet cleaning nježnija metoda čišćenja, ono se posebno preporučuje za osjetljive materijale. Wet cleaning vašu će odjeću učiniti mekom, a boje tkanine će biti izraženije. S obzirom na sve to, wet cleaning omogućit će da vaša odjeća još dugo izgleda novo i kvalitetno.

Za koje odjevne predmete se preporučuje wet cleaning?

Kao što smo već naveli, wet cleaning posebno se preporučuje za odjeću od delikatnih materijala koji zahtijevaju posebnu pažnju prilikom čišćenja, a ovo su neki od njih:

  1. Svila

Svilenu odjeću lako je oštetiti uobičajenim pranjem pa je wet cleaning idealno rješenje. Ovim se postupkom mogu očistiti vjenčanice, večernje haljine, bluze i slični odjevni predmeti.

  1. Osjetljiva tekstilna vlakna

Wet cleaning preporučuje za odjeću napravljenu od sintetičkih tekstilnih vlakana kao što su viskoza ili acetat. Mnoge večernje i koktel haljine napravljene su od ovih materijala.

  1. Odjeća s ornamentima

Odjeća ukrašena dodacima poput perli, štrasa, krzna ili umjetne kože također je podložna oštećenjima tijekom uobičajenog pranja pa se i ovdje preporučuje wet cleaning.

Ako vam je potrebno wet cleaning odjeće, kontaktirajte Kemijsku čistionicu Akvamarin Jarun. Njihovi djelatnici očistit će vaše osjetljivo rublje na zdrav, siguran i ekološki prihvatljiv način, pritom čuvajući izgled i kvalitetu samog materijala.

http://akvamarin.hr/OCIJENI