Učenje djece zdravim navikama od najranije dobi

Objavljeno: 6.11.2017. 10:24

Zdravlje bi uvijek trebalo biti na prvom mjestu, zato je važno da steknemo zdrave navike još u najranijoj dobi života. Nadalje, o tome ovisi i pravilan rast i razvoj djece. Zdrave navike se stječu na dva načina, a to su pravilna prehrana i aktivnost.

1. Zdrava prehrana

Jedan od problema s kojim se djeca danas susreću je pretilost, koja je posljedica nepravilne prehrane i premalo aktivnosti. Gazirana pića, grickalice, slatkiši i konzervirana hrana čini veći dio dječje prehrane, dok se zapostavlja voće, povrće, žitarice i mliječni proizvodi. Prehrana je važan dio našeg života jer nas održava živima i zdravima, stoga je važno da se hranimo pravilno i uravnoteženo. Pogotovo djeca predškolske i školske dobi, koja se nalaze u fazi razvoja i rasta.

Zato je važno da hrana sadrži dovoljno bjelančevina, minerala, vitamina, masti i ugljikohidrati jer se tako razvijaju fizičke i kognitivne sposobnosti kod djece. U protivnom djeca postaju troma, teško se koncentriraju i usvajaju gradivo. U ovoj dobi preporučuje se pet obroka dnevno u pravilnim vremenskim razmacima od kojih je najvažniji doručak. Naime, zdrav doručak daje potrebne energetske i nutritivne vrijednosti za obavljanje svakodnevnih obaveza.

Utvrđeno je kako djeca koja doručkuju ostvaruju bolje rezultate u školi, imaju veću koncentraciju te sposobnost za rad i kreativnost. Također, djeca vole jesti u društvu zato je vrtić odlično mjesto za razvijanje svijesti o zdravoj i pravilnoj prehrani.2. Aktivan život

Činjenica je da su djeca već do sedme godine života pretila te imaju nepravilno tjelesno držanje, što s vremenom postaje sve gore, ako se ne promijeni način djetetova života. Problem je što djeca većinu svoga vremena provode pred televizorom ili računalom uz konzumaciju nezdrave hrane. Preporučuje se tjelesna aktivnost od sat vremena dnevno jer redovita fizička aktivnost pospješuje pravilan rast i razvoj djece.

Redovitim aktivnostima potičemo rad imunološkog sustava, motorički razvoj te prevenciju kroničkih bolesti i pretilosti. Stoga je važno djecu poticati na kretanje i aktivnost još u predškolskoj dobi jer tako razvijaju ljubav prema sportu i stječu navike zdravog života koje su prisutne onda i u odrasloj dobi.

“Osnovne potrebe predškolske djece su hrana i boravak na svježem zraku. Kako našoj djeci želim pružiti samo najbolje, odlučila sam se za hranu mediteranskog tipa. Osim glavnog, djeci spravljamo još četiri obroka i nešto što ne smijemo zaboraviti dnevni tanjur zdravlja, svježe voće. Naša djeca svakodnevno izlaze na svježi zrak, na obližnja igrališta, do jezera Jarun ili pak, oni veći, do Medvednice, u poneki muzej ili šetnju središtem grada”, objašnjava Branka Bobinac, osnivačica dječjeg vrtića Pipi Duga Čarapa.Riječ je o eko vrtiću gdje je naglasak na prehrani i zdravlju djece, brizi o okolišu kroz recikliranje, očuvanju tradicije i baštine te usvajanju temeljnih znanja i spoznaja o međusobnoj povezanosti svega u svijetu, kako objašnjavaju iz vrtića.