Ispraćaj dostojan svakog pokojnika

Kraj života ili smrt sastavni je dio našeg življenja koji se poštuje od samih početaka čovječanstva. Svečanost ispraćaja pokojnika jedna je od najstarijih aktivnosti ljudske kulture čije tragove nalazimo još u prapovijesnom razdoblju. Na temelju pronađenih dokaza tijekom prošlosti utvrđeno je kako se sve kulture prema smrti odnose sa strahopoštovanjem jer je riječ o tajanstvenom i mističnom događaju prožetom duhovnošću.

Drugim riječima, različiti narodi stvorili su svoja vjerovanja o smrti. Većina religija naučava kako poslije smrti nastupa neka vrsta zagrobnog života. Dok postoje i vjerovanja o reinkarnaciji, odnosno ponovnom rađanju duše u drugom tijelu. U skladu s tim vjerovanjima postoje različite ceremonije pokopa. Također, veliki utjecaj ostvarili su geografski i klimatski uvjetima u kojima se nalazi određena kultura.

         

Naime, ono što je zajedničko svim kulturama je čin sahrane koji je popraćen obrednim ili religijskim ritualima tijekom kojeg okupljeni slave, posvećuju ili se prisjećaju osobe koja je umrla. Sahrana se može odvijati na dva načina, a to su ukop ili kremiranje, ovisno o kulturi o kojoj je riječ.

Ukop ili inhumacija, odnosno polaganje tijela u lijes, najčešći je način sahrane koji je uobičajen u svijetu. Dok se kremiranje ili incineracija, odnosno spaljivanje tijela, počelo primjenjivati tek sredinom 19. stoljeća kada su nastupile mnoge zarazne bolesti. Iako je ovaj način bio uobičajen kod starih Grka i Rimljana te Slavena i Germana.

No, unatoč tradicijama i običajima, riječ je o događaju koji izaziva veliku bol i žalost jer zahtijeva vječni oproštaj od voljene osobe. Kako je često riječ o iznenadnoj smrti, planiranje sahrane u kratkom roku također izaziva dodatni stres. Stoga je važno pronaći pogrebnu agenciju koja će organizirati pogreb dostojan preminulog u skladu s vašim običajima.
        
Jedni od njih su i trgovačko društvo Pokop d.o.o., čiji će stručni i profesionalni tim na kvalitetan način organizirati ispraćaj od trenutka smrti do pokopa. Riječ je o društvu koje prati europska i svjetska dostignuća te neprestano proširuje i usavršava svoju ponudu. Osim klasičnih usluga, Pokop d.o.o. je otvoren i za sve vaše upite te prijedloge kada su u pitanju želje pokojnika ili njegove obitelji.

Organizacije pogrebnih usluga uključuju:
  • Planiranje pogreba
  • Prijevoz pokojnika (ekskluziv i klasičan)
  • Obavijesti u tisku (obavijest o smrti, posljednji pozdrav, zahvala, sjećanje)
  • Glazbene usluge
  • Uređivanje i oblačenje
  • Oproštajni govor
  • Održavanje grobnih mjesta
  • Foto i video snimanja
  • Balzamiranje
Pokop d.o.o radi po principu „sve na jednom mjestu“, odnosno dostupni su 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Kako biste u najkraćem mogućem roku, odmah po nastupanju smrti mogli dogovoriti sve detalje te se osloniti na ovaj profesionalni tim. Sve što vas zanima možete pronaći na adresi Pesteri 8.