
Odrezak je jedno od
cjenjenijih jela u gurmanskom svijetu jer zahtijeva posebnu pripremu, odnosno pridržavanje recepta i tehnike. Također, goveda se uzgajaju prema određenoj prehrani, kako bi se dobilo izrazito kvalitetno meso. Odresci se uglavnom peku na grillu da bi se zadržao pravi okus mesa.
Naziv
beefsteak odnosi se na goveđe meso koje se reže u obliku odrezaka s određenih dijelova tijela goveda poput vrata, prsa, rebara, slabine, plećke i buta.
Stoga postoje različiti nazivi odrezaka prema dijelovima tijela, ali i vrsti goveda.
1. RUMPSTEAK
Ovo je vrsta odreska koja se razlikuje od zemlje do zemlje. U
Francuskoj se rumpsteak proizvodi od mesa s kuka (rump) goveda, a postoje tri vrste. Prvo se održe središnji dio kuka
“coeur de romsteack” (srce rumpsteaka). Zatim se iz tog odreska ukloni masnoća i ligamenti, pa se dobije
“filet de romsteck”.
Treća vrsta se zove
“pave de romsteck” i odnosi se na izrezani “filet de romstec” u jednake dijelove. Također, u
Velikoj Britaniji i bivšim kolonijama poput Australije i Novog Zelanda, rumpsteak se odnosi na meso s predjela kuka (rump) goveda. Dok u
Sjevernoj Americi to je meso s dijela zadnjice (round).
2. RIB-EYE STEAK
Rib-eye steak je odrezak iz dijela
rebara (rib). Može se pripremiti s kosti ili bez nje, ovisno od zemlje do zemlje. Govedo ima 13 rebara, a meso se reže između šestog i dvanaestog rebra.
3. T-BONE STEAK
T-bone steak je odrezak s područja
križa (short lion, sirloin) goveda. Sastoji se od kostiju u obliku slova “T” i dvije vrste mesa, a od porterhouse odreska razlikuje se po manjem komadu file mignona.
4. FIORENTINA T-BONE STEAK
Riječ je o posebnoj vrsti talijanskog
chianina goveda, koje se uzgaja još od Rimskog doba. Točnije dolazi iz
Firence, glavnog grada pokrajine Toskane. Talijani su poznati po tome što ovakav odrezak nikada ne začinjavaju prije pečenja, vole ga jesti krvavog, a meso se reže na debljinu d dva prsta i svaka strana se samo jednom prži na grillu ili tavi.
5. BLACK ANGUS S KOSTI (RIB-EYE)
Black Angus je vrsta goveda koja potječe iz Škotske, a danas je vrlo rasprostranjena i popularna diljem svijeta. Kako bi se postigla vrhunska kvaliteta mesa, izrazito se pazi na
uzgoj te goveda i meso prolaze mnoge
testove i procedure.
6. WAGYU «KOBE STYLE» RIB EYE
Wagyu je naziv za japanske vrste goveda, a u doslovnom prijevodu znači japansko govedo. Riječ
wa označava japansko, a riječ
gyu krava ili govedo. Dok
kobe je posebna vrsta
tajima japanskog goveda (wagyu) koje se jedino uzgaja u gradu
Kobe u
provinciji Hyogo Prefecture. Govedo je karakteristične crne boje te je poznato po visokoj kvaliteti jer ima posebnu prehranu u odnosu na ostale vrste.
Pripremom odličnih odrezaka može se pohvaliti restoran
Capuciner Grill & Steak, koji jedini priprema hranu na posebnoj
grill-pećnici Josper.
“Josper grill omogućuje ravnomjernu termičku obradu u kratkom vremenu, čime se zadržava sočnost mesa koje poprima savršen okus i miris dima za koji se koristi poseban, drveni ugljen”, objašnjavaju iz restorana Capuciner Grill & Steak”, objašnjavaju iz restorana.
