OCIJENI

3 razloga zašto je zlato skup i cijenjen metal

Objavljeno: 14.11.2022. 14:33

Ako razmišljate o ulaganju u zlato, sigurno se pitate zašto je zlato toliko vrijedno? Razumijevanje vrijednost zlata odnosno njegove cijene pomoći će vam da shvatite važnost investicije u ovaj skup i cijenjen metal. U nastavku pročitajte koji su razlozi zašto je zlato toliko cijenjeno i skupo.

Duga tradicija

U konačnici, zlato je vrijedno jer su ga ljudi kroz cijelo ljudsko postojanje bili spremni prihvatiti u zamjenu za nešto drugo. Ponuda i potražnja ljudska konstantne su, a zlato nije iznimka. Kao vrsta oduvijek smo zlato smatrali vrijednim, a to se vjerovanje zadržalo i danas iz mnogo različitih razloga. Upravo zato ne čudi informacija da gotovo sve banke i mnogi bogati pojedinci tisućama godina skladište zlato kao polog odnosno smatraju ga investicijom.  

Brojne mogućnosti korištenja

Iako vrijednost zlata ovisi o njegovim fizičkim svojstvima, ali i stanju na tržištu. Tisućama godina fizička svojstva zlata iskorištavala su se za izradu nakita i kovanica. Njegova gustoća je nevjerojatna kada se drži u ruci, sjaj, činjenica da je mekan i može se lako oblikovati i te svojstvo zlata da ne korodira tijekom vremena čine ovaj metal vrlo korisnim i primjenjivim i dan danas.

Isto tako, u posljednja dva stoljeća otkriven je ogroman raspon dodatnih upotreba zlata u brojnim industrijama, što je ovaj metal učinilo još vrednijim.

Sigurna valuta

Od davnina, do sedamdesetih godina prošlog stoljeća zlato je u nekom obliku pružalo osnovu za međunarodnu trgovinu. Nakon toga, vrijednost valuta postala je uspostavljena isključivo njihovim međusobnim odnosom. Međunarodna trgovina danas nije povezana s cijenom zlata. Unatoč tome, nacionalne središnje banke i druge velike financijske institucije drže mnogo rezervi metričkih tona zlatnih kao fizičku sigurnost bogatstva.

Povijesno gledano, fizička svojstva zlata učinila su ga idealnim metalom za korištenje kao valute. Nereaktivan je, lako prenosiv, netoksičan i prilično rijedak. Dovoljno ga ima za stvaranje novčića, ali s druge strane zlata je na Zemlji dovoljno malo da ga ne može svatko pronaći i napraviti vlastite zlatnike. Jedinstvena svojstva zlata također znače da se ne može tek tako proizvoditi ili krivotvoriti. 

Svi navedeni razlozi garancija su da će zlato i u budućnosti zadržati svoju vrijednost i značaj. Stoga ako planirate investirati svoj novac, zlato je idealna opcija.

Ako ste se već odlučili kupiti investicijsko zlato ili srebro, ili tražite određeni savjet vezan uz investicije u zlato obratite se Tetragramu - vodećem regionalnom brokeru investicijskim plemenitim kovinama.

Tvrtka Tetragram projekt, zajedno sa svojim brandom Plemenit, čine tim vodećih domaćih brokera investicijskim plemenitim kovinama koji uspješno posluju dugi niz godina, stoga odabirom ove tvrtke ne možete pogriješiti. Za više informacija posjetite web stranicu


OCIJENI