Zeleni krovovi

Objavljeno: 28.11.2017. 10:41

Krov je dio stambenog objekta koji služi za pokrivanje kao što i sama riječ govori. Iako relativno nov pojam idealno je rješenje za jeftinije postavljanje krova u odnosu na skupe crijevove. Glavna prednost zelenog krova je kvaliteta, a samim time i jeftino postavljanje. Uz to su i važni prilikom estetskog oblikovanja kuće jer na njima može biti travnjak, cvjetnjak ili povrtnjak. Sve ovisi o željama kupaca.

Također, ovisno o orijentaciji kuće omogućava se da sunce maksimalno prodire u unutrašnji prostor te time akumulira toplinu. Zelen krov zimi sprječava gubitak topline. Ljeti osvježava stambeni prostor. Vrlo često zeleni krov može poslužiti i kao terasa pošto je njegov nagib doista minimalan. Tek toliko da voda može otjecati.Glavne prednosti zelenih krovova u odnosu na druge su:
  • Smanjuju troškove hlađenja odnosno grijanja jer djeluju kao toplinska izolacija
  • Produljuju životni vijek krova jer ga štite od ultraljubičastog zračenja
  • Smanjuju utjecaj buke jer upijaju zvuk
  • Filtriraju zrak, a time stvaraju kvalitetniju i bolju klimu.
  • Vrlo često postaju oaze zelenila te mjesto za odmor.

Svakako izbor zelenog krova idealan je za one stambene kvartove u čijim se okolicama nalaze zračnie luke, tvornice, velike garaže, bolnice, škole i dr. Što je veća buka to je isplativije dugoročno ulaganje u zeleni krov. U ovakvim okolinama tišina i temperaturna ravnoteža glavni su uvjeti za postizanje skladnog i sretnog života. Npr. u Njemačkoj, često nazivanoj državi krovne hortikulture, to je već općeprihvaćen način razmišljanja.

Prilikom izbora potrebno je izabrati i određenu vrstu krova. Postoje esktenzivni i intenzivni zeleni krovovi. Glavna razlika je u količini vegetacije. Ekstenzivni krovovi uključuju prirodnu vegetaciju koja zahtjeva minimalno uzdržavanje. Intenzivni zeleni krovovi uključuju malo veću brigu jer je i količina vegetacije puno veća. Na ovakvim vrstama se može posaditi i drveće. Naravno, sve ovisi o vegetacijskom sloju tj. Osigurava li on dovoljno vode. Za ovu vrtsu potrebno je detaljno znanje stručnjaka koji će znati odabrati odgovarajuće biljke. Također, ako ste od onih koji ne vole pretjerano slobodnog vremena ulagati u održavanje okućnica i vrtova izaberite esktenzivni zeleni krov. Održavanje koje zahtijevaju intenzivni zeleni krovovi znatno je veće.Kreirajte zelenu oazu na svom krovu već sutra i obratite se stručnom timu stručnjaka Hidroizolacije Katran koji pridaje posebnu pozornost razvoju i unaprjeđenju proizvodnje te prati korak sa svjetskom tehnologijom, nastojeći udovoljiti normama ekološke podobnosti izabranih tehnologija i proizvoda. Svojim razvojnim programom tvrtka je usavršila osnovnu supstancu-bitumen, oplemenivši ga polimerom, tako da je hidroizolacijski materijal postao postojan i visoko fleksibilan kod niskih i visokih temperatura. Naš laboratorij kontrole jamac je kvalitete sirovina, tehnologije proizvodnje te tehnoloških karakteristika i parametara gotovih proizvoda. Katranovi proizvodi certificiraju se i ispituju u IGH d.d., Zagreb, a za seriju proizvoda visoko fleksibilnih traka tipa Flex Bitufix, tvrtka je dobila znak Hrvatske kvalitete.