OCIJENI

Kako odabrati umjetničke slike za uređenje interijera

Objavljeno: 13.9.2017. 15:36

Umjetničke slike neizostavni su dio uređenja interijera jer dodatno ukrašavaju naš prostor te stvaraju posebnu atmosferu. Također, one otkrivaju tko smo mi jer prema njima se prepoznaje naš ukus. Zato je važno da odabiru slika posvetite vremena i pažnje kako bi pronašli ono što vam najbolje odgovara.

             

1. Odabir mjesta
Izbjegavajte prostore u kojima je prisutna vlaga te direktan izvor sunca jer tako dolazi do oštećenja vaših slika. Stoga, slike koje ste odabrali smjestite na suho mjesto kako bi dugi niz godina krasile vaše zidove u punom sjaju.

2. Odabir veličine
Kod odabira imajte na umu dimenzije zida na koji želite staviti sliku. Ako je riječ o velikom zidu onda ga ukrasite i velikom formatom slike, koja će odmah privući pažnju. Također, možete spojiti  veći broja manjih slika u jednu cjelinu, ali u tom slučaju pazite da slike budu međusobno usklađene.

            

3. Što odabrati
Imate mogućnost birati između različitih vrsta umjetničkih slika od krajolika do apstraktnih motiva, a izbor je potrebno prilagoditi stilu u kojem je interijer uređen. Postoje četiri glavna stila te svaki do njih ima svoja prepoznatljiva obilježja o kojima i ovisi odabir slika.
 
  • Klasični stil
Za ovaj stil preporučuju se slike krajolika, mrtve prirode, portreti, akvareli ili ulje na platnu, koji će se najbolje uklopiti u prostor u kojem prevladavaju neutralne i pastelne boje.
 
  • Moderni stil
Apstraktne slike vrlo velikih dimenzija odlično će se uklopiti u moderan stil kojeg karakteriziraju svijetle i neutralne boje.
 
  • Etno stil
Kako je riječ o stilu kojeg karakteriziraju brojni motivi vezani za kulturu i etnička obilježja različitih naroda, preporučuju se slike s egzotičnim motivima različitih krajolika.
 
  • Retro stil
Pop art slike najbolje će se uklopiti u interijer u kojem prevladavaju jarke boje i ogromni motivi.

         

4. Odabir okvira
Jedna od najvažnijih stvari, koju često zaboravljaju i galeristi i kupci je okvir za sliku. Okvir uvijek treba birati prema slici, a ne kao što je često slučaj, prema boji tepiha, zida, lustera ili namještaja. Svaka slikarska tehnika, stil ili motiv traži drugačiji način uramljivanja i boju okvira. Kod izrade okvira ne treba štedjeti, nego treba odabrati onaj koji je najbolji za pojedino djelo.

“Od početka djelovanja, a od tada je prošlo više od 26 godina, u svojoj ponudi pokušavamo izložiti najbolja djela pojedinih umjetnika, pri čemu posebnu pažnju posvećujemo izboru idealnih okvira za svako umjetničko djelo. Da je to pravi put potkrepljuje činjenica, da galerija čak i u najvećoj krizi na području prodaje umjetnina radi bez gubitaka i proširuje svoju ponudu. Zato vjerujemo da nam se svatko može obratiti s povjerenjem i bez predrasuda vezano za kupnju, prodaju ili uramljivanje umjetnina.”, naglašavaju iz Galerije A.L.M., koja se može pohvaliti kako nema negativnih komentara ni nezadovoljstva iskazanih bilo od strane autora kao „dobavljača“, niti od strane pravnih i fizičkih osoba kao „kupaca“.

OCIJENI