OCIJENI

Savjeti za prvu vožnju

Objavljeno: 15.2.2022. 10:58

Znati što možete očekivati ​​na prvom satu vožnje najlakši je način da smanjite potencijalni strah i osigurate sjajan početak za volanom.

Vaša prva lekcija vožnje

Vaš prvi sat vožnje obuhvaća prvi susret s instruktorom vožnje i prvo upoznavanje s automobilom kada je posve normalno da se osjećate malo nervozno ili nesigurno. 

Što ponijeti na prvi sat vožnje?

  • Knjižica vožnje
  • Udobne cipele (tenisice, nikako ne natikače ili japanke)
  • Naočale (ako ih nosite)
  • Boca vode

Što se događa na vašem prvom satu vožnje?

Na prvom satu vožnje ne morate očekivati ​​da ćete odmah krenuti voziti. Prvo se upoznajete s kontrolama automobila, kvačilom, stajanjem i kretanjem. 

Vaši prvi koraci kroz lekciju:

1. Naći ćete mirno mjesto za učenje kao što je poligon 

Ovisno o tome gdje vas instruktor pokupi, možda nećete moći skočiti ravno na vozačko sjedalo i započeti svoju prvu lekciju vožnje. Ako živite na glavnoj cesti ili u području s velikim prometom, vaš će vas instruktor vjerojatno zamoliti da sjednete na suvozačevo mjesto, a zatim će vas odvesti do prikladnijeg mjesta kao što je poligon ili veliko parkiralište na kojemu ćete imati dovoljno prostora za upoznati automobil i sve kontrole. 

2. Vježbe za volanom

Prvo ćete naučiti pravilno postavljati poziciju sjedala i ogledala u autu. Zvuči banalno, ali je zaista jako važno. Ovo je vježba koju bi svi vozači trebali izvesti kada sjednu u automobil, a obično je to jedna od prvih stvari koje vas podučavaju. Vježba se sastoji se od provjere vaših vrata, sjedala, upravljača, sigurnosnog pojasa i retrovizora.

4. Počet ćete s osnovama

Vaša prva lekcija vožnje usredotočit će se na najosnovnije elemente učenja vožnje. Upoznat ćete se sa svim kontrolama automobila, od brisača vjetrobrana do kotačića grijača, i možda ćete početi učiti kako sigurno krenuti i stati. Definitivno ćete početi učiti o kontroli spojke i kako/kada provjeriti svoje mrtve kutove.

5. Vožnja

Nećete voziti odmah 100 km/h na kolniku s dvostrukim trakama, ali ćete gotovo sigurno moći napraviti nekoliko krugova u stambenom području s umjerenom brzinom i pomoći instruktora sa suvozačevog mjesta. Vjerujte nam, na vašoj prvoj lekciji vožnje, čak i s 30 km/h imate osjećaj kao da letite.

6. Gašenje auta

Gašenje auta je neprijatelj gotovo svakog vozača koji uči i lako dođe do situacije da vas nekoliko takvih zastoja iznervira. Ne dopustite da vam to pokvari prvu lekciju vožnje jer je to sasvim normalan dio učenja upravljanja kvačilom i nema razloga za stres. Vaš instruktor je vjerojatno podučavao stotine ako ne i tisuće učenika i bit će pun savjeta koji će vam pomoći da kvačilo ne bude problem. 

Obuku za vozača shvaćamo vrlo ozbiljno i kao takvu želimo izabrati najbolju autoškolu s kojom će cijeli proces biti lakši i brži. Autoškola Vatmar nastoji održati najveće europske i svjetske standarde kako u odabiru kadra tako i u osposobljavanju kandidata za vozače. Autoškola Vatmar počela je s radom 1998. godine. U dosadašnjem radu autoškola Vatmar je osposobila preko 8000 vozača! Posjetite ih na lokaciji Av. Većeslava Holjevca 15 u Novom Zagrebu i rezervirajte svoj termin. 

OCIJENI