OCIJENI

Ispušni sustavi – čemu služe i što kad se pokvare?

Objavljeno: 28.6.2022. 22:53

Ispušni sustavi u automobilu sastoje se od niza cijevi. Ispušni sustav obično ima četiri glavne komponente: ispušni razvodnik, katalizator, prigušivač i samu ispušnu cijev, popularno zvanu auspuh. Ispušne cijevi ili njihove završne dijelove moguće je vidjeti na stražnjem dijelu automobila.

Čemu sve služe ispušni sustavi?

  1. Kontroliraju razinu buke

Auspuh, neizostavan dio svakog motornog vozila, odgovoran je za prigušivanje izlazne buke koja nastaje tijekom procesa izgaranja u cilindru. Budući da je tijekom svojega radnog vijeka izložen izrazito ekstremnim uvjetima, auspuh traje kraće od mnogih drugih zamjenskih dijelova na automobilima. Ako vaše vozilo proizvodi previše buke, moguće je da postoji problem s ispušnim sustavom i da automobil neće proći tehnički pregled.

  1. Odvode plinove iz automobila

Ispušni plinovi se skupljaju u ispušnom kolektoru i na kraju se odvode iz vozila. Ispušni razvodnik djeluje kao lijevak, hvata plinove iz svih cilindara i ispušta ih kroz jednu cijev.

  1. Poboljšavaju rad motora

Što je dulje potrebno da ispušni plinovi napuste vaše vozilo, to je dulje potrebno za unos kisika i stvaranje više energije. Ako je vaš ispušni sustav u dobrom stanju, vaš će motor bolje raditi. Što je bolji ispušni sustav, to vaš motor ima više snage i bolje performanse!

  1. Optimiziraju potrošnju goriva

Kao i kod performansi motora, što brže ispušni plinovi napuste vaš automobil, to će motor unositi više kisika, a time će potrošnja goriva biti optimalnija. Moderni ispušni sustavi dolaze sa senzorom kisika koji mjeri koliko je kisika prisutno u ispuhu. S obzirom na to, možete prilagoditi količinu goriva kako bi se njegova potrošnja bila ekonomičnija.

Što kad se ispušni sustavi pokvare?

Neispravan ispušni sustav može vas koštati prolaska na tehničkom pregledu, u slučaju da vaš automobil ispušta štetne plinove ili je preglasan u vožnji. Također, može negativno utjecati na potrošnju goriva i ometati rad motora.

Ovo su neki od znakova kvara na ispušnom sustavu:

  • vibracije dok motor radi

  • jak miris paljevine

  • motor gubi snagu

  • upalila se lampica motora

  • ispuh visi niže nego inače

Vijek trajanja ispušnog sustava najviše ovisi o kvaliteti samog proizvoda, ispravnosti rada motora, kvaliteti goriva (višak sumpora u gorivu omogućuje stvaranje agresivnih spojeva u ispušnom sustavu koji znatno skraćuju vijek trajanja ispušnog sustava), te načinu eksploatacije vozila.

Ako ste primijetili neke od znakova koji upućuju na kvar ispušnog sustava, kontaktirajte nas u Servisnom centru Autoispuh. U našoj ponudi možete naći atestirane zamjenske ispušne sustave najvećih svjetskih proizvođača. Svaki ugrađeni auspuh ima homologaciju koja je nužna za prolazak na tehničkom pregledu i jamstvo na kvalitetu. Također je moguća i izrada ispušnih sustava po narudžbi, popravci i održavanje istih.

OCIJENI