OCIJENI

Što trebate znati o kupovini rabljenih autodijelova

Objavljeno: 17.8.2020. 15:49

Svaki vlasnik automobila susrest će se s kvarom koji zahtijeva zamjenu dijelova. U takvim slučajevima pred nama su dvije opcije: novi autodijelovi ili nešto jeftinija opcija, oni rabljeni. Ova druga opcija može pružiti jednako dobre rezultate kao i prva,ujedno je i daleko jeftinija. Evo na što je potrebno obratiti pažnju kako biste u tome i uspjeli.

1. Pronalazak pouzdanog prodavača

Bitno je povjerenje dati pouzdanom prodavaču koji ima pozitivne recenzije i dobru reputaciju. Prodavača rezervnih dijelova ima mnogo, no bitno je raspitati se i dobro proučiti tržište. Rabljeni autodijelovi prodaju se u internetskim trgovinama, trgovinama rabljenih dijelova, ali i na autootpadima. Upravo otpadi mogu ponuditi vrlo kvalitetne dijelove iz automobila koji više nisu u upotrebi zbog određenog kvara, a većina dijelova je u dobrom stanju. Na otpadima cijene mogu varirati, no najčešće su niže nego u trgovinama rabljenim dijelovima.

2. Detalji o potrebnim dijelovima

Vrlo je bitno znati točan model, tip i godinu automobila. Kod nekih dijelova poželjno je imati i kataloški broj dijela za zamjenu. Ukoliko niste sigurni kakva je vrsta kvara na vašem vozilu, bitno je utvrditi kvar kod mehaničara koji održava Vaše vozile, kako bi izbjegli nepotrebnu kupnju dijelova koji vam nisu potrebni, te skratili proces nabavke zamjenskog djela. Nikako nije dobro doći na lice mjesta i tek onda tražiti informacije, jer prodavatelj ne može biti siguran koji dio vam je točno potreban. Nitko ne želi kupiti skupi dio za automobil, kako bi poslije shvatio da nije kompatibilan s automobilom. Također, vrlo je važno informirati se o povijesti dijela kojeg planirate kupiti, koliko kilometara je prošao auto iz kojeg je dio, koliko je star dio koji vas zanima te je li dio već popravljan i servisiran. Nikad nije na odmet u kupovinu rabljenih dijelova ići sa stručnjakom ili osobom od povjerenja koja može primijetiti detalje koji su vam možda promaknuli.

3. Garancija i politike povrata robe

Važno je raspitati se oko politike povrata robe, servisiranja i garancije koju prodavač daje na prodane rabljene dijelove. Garancije variraju ovisno o stanju rabljenog dijela, stoga se i po njima može zaključiti u kakvom je stanju željeni dio. Najvažniji dio je dobro pročitati i razumjeti garancije i politike povrata kako ne bi došlo do zabuna i neželjenih posljedica. Na auto otpadu Tomi garancija na motore iznosi 6 mjeseci, na mjenjačke

kutije 3 mjeseca, na elektronske dijelove 14 dana.

4. Estetska prilagodba

Svatko od nas želi imati automobil ugodan oku, stoga je estetska prilagodba rezervnih dijelova vrlo bitna. Boje mogu varirati u nijansama koje se i te kako mogu primijetiti pa, iako možda na prvu banalno, zapravo je vrlo bitno. Također, različite linije istih automobila mogu imati različite detalje na nekim vanjskim komponentama koji, kada se isprepletu, mogu izgledati nezgodno.

Kupovina rabljenih autodijelova vrlo je kompleksan proces i ne može se generalizirati – svaki dio iziskuje posebne detalje na koje se mora pripaziti, no na neke osnovne stvari uvijek treba obratiti pažnju za što bolju i uspješniju kupovinu.

Autootpad Tomi raspolaže s čak 1400 automobila te 242 različitih vrsta, stoga nudi veliki izbor rabljenih rezervnih dijelova. Osim primarne djelatnosti - prodaje autodijelova, skidanja i pripreme dijelova po narudžbi i kontrole ispravnosti, nude i usluge hitnih intervencija i prijevoza te zbrinjavanja opasnog otpada. Obratite im se s povjerenjem i pronađite sve što vam je potrebno kako biste vaš automobil doveli do savršenstva.

OCIJENI