OCIJENI

Pravni aspekt kupovanja i prodaje nekretnina

Objavljeno: 25.11.2022. 18:08

Bez obzira na to kupujete li ili prodajete nekretninu, jedno je sigurno – postupak kupoprodaje može biti složen i dugotrajan. Kod prodaje nekretnine, važno vam je postići najbolju moguću cijenu, a kod kupnje je važno biti upućen u pojedinosti o nekretnini kako ju ne biste preplatili. Kako bi kupoprodaja nekretnine bila što jednostavnija, korisno je angažirati odvjetnika koji vam može pomoći u pravnom aspektu tog procesa.

Kako odvjetnik može pomoći u kupnji ili prodaji nekretnine?

Provjera dokumentacije

Odvjetnik za vas može provjeriti svu potrebnu dokumentaciju. Kod kupnje nekretnine, najvažnije je provjeriti zemljišnoknjižni izvadak koji predstavlja dokaz o vlasništvu nekretnine. Kupac od vlasnika nekretnine može zatražiti i energetski certifikat. Također, korisno je provjeriti jesu li podmireni svi režijski troškovi nekretnine. Vlasniku koji prodaje nekretninu, odvjetnik će pomoći provjeriti i pripremiti potrebne dokumente.

Sastavljanje predugovora 

Predugovor je dokument kojim se kupac obvezuje da će na određeni datum s prodavateljem potpisati kupoprodajni ugovor, a prodavatelj nekretnine se obvezuje da će kupcu prodati nekretninu. Potpisivanje predugovora može se smatrati rezervacijom nekretnine. 

Sastavljanje kupoprodajnog ugovora 

Bez obzira na to jeste li kupac ili prodavatelj, odvjetnik može sastaviti kupoprodajni ugovor u skladu s vašim interesima i pobrinuti se da ne budete zakinuti. Važan dio kupoprodajnog ugovora je jamstvo prodavatelja da na nekretnini ne postoje prava trećih osoba. Ako se nekretnina kupuje uz pomoć kredita, ugovor je potrebno solemnizirati kod javnog bilježnika. 

Upis u zemljišne knjige

Kupac ne stječe pravo vlasništva nad nekretninom samim potpisivanjem kupoprodajnog ugovora i isplatom dogovorene cijene, već upisom u zemljišne knjige. Kako bi se to ostvarilo, između ostalog, nužno je predati ovjerenu tabularnu izjavu prodavatelja nekretnine. Tabularnom izjavom prodavatelj izjavljuje da je nekretnina uredno isplaćena od strane kupca i dopušta mu upis u zemljišne knjige.

Pravno savjetovanje

Kako bi kupoprodaja prošla bez pravnih problema, korisno je zatražiti pravno savjetovanje. Odvjetnik vam može objasniti koje su vaše pravne obveze prema drugoj strani i pružiti vam pravnu zaštitu. Pravno savjetovanje osobito je korisno kod kupoprodaje nekretnine s više vlasnika. 

Ako vam je potreba pravna pomoć i savjetovanje pri kupoprodaji nekretnina, kontaktirajte Odvjetničko društvo Grubeša i partneri. Za više informacija posjetite web stranicu


OCIJENI