OCIJENI

Stomatološki problemi kod kućnih ljubimaca

Objavljeno: 27.4.2022. 9:19

Stomatološki problemi vašem kućnom ljubimcu mogu uzrokovati mnogo boli i neugode, a ako se ne liječe pravilno, mogu se prilično zakomplicirati. Neki od najčešćih stomatoloških problema kod kućnih ljubimaca su gingivitis, paradontalna bolest, istrošeni ili slomljeni zubi, apsces zuba i mnogi drugi. 

Koji su znakovi dentalnih problema kod vašeg kućnog ljubimca?

Obratite pažnju na boju zubi

Ako zubići vašeg četveronožnog prijatelja poprime žućkastu ili smeđu boju, to može biti znak nakupljanja plaka koji, ako se ne tretira, može dovesti do raznih dentalnih bolesti. 

Pretjerano slinjenje ili curenje nosa 

Ako vaš ljubimac pretjerano slini, možda ne može zatvoriti usta ili gutati bez boli. Uzrok tome može biti infekcija u usnoj šupljini koja također utječe na nosnu šupljinu i sinuse pa tako uzrokuje i curenje nosa.

Labavi, slomljeni ili okrhnuti zubi

Ako vaš ljubimac cvili dok jede ili kad mu dotaknete usta, to je definitivno znak da nešto nije u redu. Pogledajte mu zube kako biste provjerili ima li zuba koji se klimaju, oštećeni su ili možda koji zub nedostaje. 

Gubitak težine i nezainteresiranost za hranu

Ako vaš ljubimac odjednom gubi na težini i čini se da ima manje apetita, moguće je da ga bole zubi. To je potrebno što prije provjeriti kod veterinara.

Loš zadah

Mačkama i psima ne bi trebalo smrdjeti iz usta. Ako vaš ljubimac ima loš zadah, uzrok bi mogla biti infekcija desni ili neki drugi stomatološki problem. 

Crvenilo desni

Crvene desni i natečenost vilice još su jedan loš znak. Ovi simptomi mogu upućivati na infekciju koju je potrebno liječiti kako ne bi dovela do ozbiljnijeg stomatološkog problema. 

Kako biste pomogli svom ljubimcu, potrebno je da mu redovito kontrolirate usnu šupljinu jer ćete tako uočiti prve znakove bolesti. Zdrava prehrana također je od velike važnosti. Naravno, ništa ne može zamijeniti redovite veterinarske preglede. Posjetite veterinara čim uočite prve simptome kako bi se stomatološki problemi vašeg ljubimca tretirali na vrijeme. U veterinarskim ambulantama Podsused i Gajnice pobrinut ćemo se za vašeg četveronožnog člana obitelji i učinit ćemo sve da njegovi zdravstveni problemi nestanu!


OCIJENI