OCIJENI

Restauracija i konzervacija za očuvanje vrijedne kulturne baštine

Objavljeno: 7.7.2020. 12:01

Kulturna baština odnosi se na naslijeđe materijalnih i nematerijalnih dobara od kulturnog, znanstvenog i povijesnog značaja za određeno društvo. Ona je naša poveznica s prošlošću i tradicijom te prozor u neka stara vremena koja bi bila davno izgubljena da baština nije očuvana.

Kulturna baština ne privlači interes samo istraživača i povjesničara, nego je i važan dio turističke ponude svake zemlje. Hrvatska je izrazito turistička zemlja, stoga je hrvatska kulturna baština od posebnog značaja. S obzirom na to da je Hrvatska ujedno i zemlja bogate povijesti, većina kulturne baštine danas je pod velikim rizikom, te je potrebno raditi na njenom očuvanju kako bi što više predmeta moglo ostati dio turističke ponude, ali i dostupno za hrvatsku javnost kao poveznica s prethodnim generacijama.

Kako bi se kulturna baština očuvala, potrebno je provoditi postupke konzervacije i restauracije. Konzervaciju možemo podijeliti na preventivnu i interventnu, s obzirom na fazu u kojoj se djeluje na umjetninu. Brojni kulturni proizvodi osjetljivi su na uvjete u kojima se čuvaju, stoga se preventivna konzervacija odnosi na osiguravanje uvjeta optimalnih za očuvanje kulturnog proizvoda, kao što su temperatura, vlažnost zraka, razina osvjetljenja i ostalog zračenja. Svaki materijal ima različite optimalne uvjete, stoga je stručnost konzervatora-restauratora nužna za pravilno čuvanje.

S druge strane interventna konzervacija uključuje neposredan rad na kulturnom materijalu, što može uključivati čišćenje, popravke ili čak i nadoknadu dijelova izvorne građe, a takvi postupci nazivaju se i restauracijom. Proces restauracije započinje procjenom stanja, a svaka faza se detaljno dokumentira te se posebna pažnja posvećuje reverzibilnosti postupka. Nerijetko se koriste i različite kemijske i fizikalne analize uz pomoć mikroskopa, spektrometara i rendgenskih uređaja u svrhu boljeg razumijevanja objekta i planiranja rada.

Prilikom svakog konzervatorsko-restauratorskog djelovanja potrebno se voditi etičkim principima i provoditi samo nužne zahvate kako bi se sačuvala izvornost kulturne baštine. Za restauraciju je stoga potreban delikatan balans znanosti i umjetnosti koji posjeduju samo stručni, posebno educirani i odobreni konzervatori-restauratori.

Vrhunske stručnjake koji uvelike doprinose očuvanju hrvatske kulturne baštine moguće je pronaći u DOK-ART obrtu u Zagrebu. Djelatnici DOK-ART-a su visokoškolovani stručnjaci licencirani za rad na umjetninama s dopuštenjem Ministarstva kulture RH, a kroz svoje dugogodišnje iskustvo ostvarili su suradnju s brojnim kulturnim institucijama i privatnim osobama, a sve kako bi se sačuvala i obnovila kulturna baština. Bilo da je riječ o slikama, namještaju, mozaicima, interijeru ili ostalim materijalima poput štukomramora, metala i kamene plastike, DOK-ART pruža vrhunsku uslugu konzervacije i restauriranja.

OCIJENI