OCIJENI

Otkrivamo prednosti solarnih ploča

Objavljeno: 11.10.2022. 10:12

U posljednje vrijeme, sve se češće koriste obnovljivi izvori energije. Korištenje solarne energije za grijanje, rasvjetu i generiranje električne energije postaje sve popularnije rješenje za brojna kućanstva. Ako razmišljate o postavljanju solarnih ploča na krov, donosimo vam njihove glavne prednosti.

  1. Solarna energija sigurna je za okoliš

Tradicionalni izvori električne energije koriste fosilna goriva koja izgaranjem zagađuju zrak i doprinose globalnom zatopljenju. Budući da je solarna energija zapravo čista sunčeva energija, ona nije opasna za okoliš. Solarna energija ima vrlo mali utjecaj na okoliš u usporedbi sa svim ostalim izvorima energije. Ona ne proizvodi stakleničke plinove i ne zagađuje vodu te zahtijeva vrlo malo vode za održavanje. Njezinim korištenjem tako čuvamo planet i svoje zdravlje.

  1. Solarna energija omogućuje uštedu

Korištenjem solarnih ploča generirat ćete vlastitu električnu energiju, što znači da možete znatno uštedjeti na računima za struju, toplu vodu i grijanje. Ako živite u sunčanom predjelu, vaši će računi biti svedeni na minimum, no čak i ako je vrijeme oblačno, i dalje ćete imati koristi od solarnih ploča. Oblačni dani obično proizvode 10-20% energije proizvedene tijekom sunčanih dana. Osim toga, uz pomoć solarnih ploča, uštedjet ćete i na hlađenju. Tijekom ljetnih dana, sunčeve zrake neće direktno udarati u krov kuće, nego će ih apsorbirati solarne ploče. Tako će vaš dom ljeti biti hladniji i ugodniji za boravak.

  1. Jeftinija proizvodnja električne energije tijekom razdoblja velike potražnje

Svima nam je poznato da je „noćna struja“ jeftinija od „dnevne struje“. Potražnja za električnom energijom obično je najveća u razdoblju od 11 do 16 sati te u ranim večernjim satima. Zato tijekom tog razdoblja raste i cijena električne energije. Solarna električna energija tijekom razdoblja najveće potražnje može dostići svoj maksimalni proizvodni kapacitet. Korištenjem solarnih ploča, cijene struje tijekom dana mogle bi se spustiti gotovo na razinu noćne struje.

  1. Manji gubitak električne energije tijekom transporta na velike udaljenosti

Oko 3-5% električne energije gubi se tijekom transporta i distribucije do opskrbnih točaka, odnosno do vašeg doma. Ti se gubici na prvu možda ne čine značajnima, ali oni mogu utjecati na učinkovitost električnih instalacija u velikim gradovima. Posjedovanjem solarnih panela na krovu kuće, udaljenost između proizvodnih i opskrbnih točaka značajno se smanjuje pa se time povećava učinkovitost električnih instalacija u domu.

Sada kada ste saznali ključne prednosti solarnih ploča, vrijeme je da dogovorite njihovo postavljanje. Elektro Pižeta d.o.o. tvrtka je koja je fokus svoga poslovanja stavila na obnovljive izvore energije, odnosno na solarnu energiju. Bave se proizvodnjom i postavljanjem solarnih ploča te vam garantiraju pouzdanu i profesionalnu uslugu. Za više informacija slobodno ih kontaktirajte!

https://elektro-pizeta.hr/

OCIJENI