OCIJENI

5 zanimljivih činjenica o cvijeću koje niste znali

Objavljeno: 22.10.2021. 15:33

Cvijeće percipiramo kao dobar poklon voljenoj osobi ili zanimljivu mirisnu dekoraciju našeg doma i vrta, no koliko zapravo znamo o cvijeću? U nastavku donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o cvijeću koje sigurno niste znali. 

  1.  Cvijeće se prvi put pojavilo prije 140 milijuna godina

Cvijeće se prvi put pojavilo u doba mezozoika, točnije geološkom razdoblju krede. Prije toga su Zemljom dominirali paprati i stabla s češerima. 

  2.  Tulipani vrijedniji od zlata

       U Nizozemskoj je u 17. stoljeću zavladala tzv. „Tulipmanija“. Tulipani su vrijedili više od srebra i       zlata, a neki su za njih čak mijenjali zemlju. Danas su oni puno jeftiniji, a mogu se koristiti umjesto luka u pripravljanju nekih jela.

  3.  Najsmrdljiviji cvijet na svijetu

      Svi volimo biljke zbog njihovog ugodnog mirisa,zar ne? To ipak ne vrijedi i za Titan Arum, čudnovatu biljku s divovskim cvatom koja raste u prašumama jugoistočne Azije, točnije na otoku Sumatra. Njezin osebujan miris se često uspoređuje s mirisom trulog mesa. Iako zanimljivog izgleda, sa sigurnošću se može reći kako ovi divovi od 3 metra neće biti u ponudi dostave cvijeća u skorije vrijeme.

 4.   Lijek protiv bolova

       Ljekovita svojstva tratinčica poznata su još od davnih dana. Nekoć je imala reputaciju kao lijek za rane. Danas se zna da blagi čaj od tratinčica može olakšati tegobe probavnog i dišnog sustava,reumatske bolove te bolne ili obilne menstruacije. 

5.   Cvjetovi kao delicija

      Cvjetovi mnogih biljaka su danas omiljena delicija i uobičajen dio gastronomske ponude u zemljama poput Italije, Francuske i Grčke. Jedu se svježi u salatama, no najbolji su prženi. Ljubice, dragoljubi i maćuhice su još neke od biljaka čiji se cvjetovi koriste u raznim receptima. Naravno, ne smijemo zaboraviti i maslačak, čiji se cvjetovi stavljaju u salate ili se od njih rade čajevi. 


Bilo da ih koristite u kuhinji, samo za dekoraciju ili kao mali znak pažnje za voljenu osobu, s cvijećem ne možete pogriješiti. Ako ste dvoumite oko odabira ili ne znate gdje nabaviti svoj najdraži buketić, navratite u Koledinečku 4 (Zagreb) u cvjećarnu „Danijela“. Ova cvjećarna sa širokom ponudom buketa i vijenaca za sve prigode uspješno posluje već 15 godina. Cvjećarna nudi i mogućnost izrade flower boxa te usluge ukrašavanja crkve, svadbenih prostora i automobila. Uz to sve, uskoro ćete njihove aranžmane moći pronaći i u webshopu. 


OCIJENI