OCIJENI

3 kvara koje može otkriti kompjuterska dijagnostika

Objavljeno: 28.4.2023. 15:03

Kompjuterska dijagnostika je proces koji uključuje korištenje specijaliziranog softvera i hardvera za prepoznavanje i analizu problema unutar ugrađenog računalnog sustava vozila. Sustav koristi različite senzore i monitore kako bi pratio performanse vozila i može otkriti probleme koji možda nisu odmah vidljivi vozaču. Kompjuterska dijagnostika može biti vrijedan alat za mehaniku i tehničare omogućujući im da odrede specifične probleme i pruže točne i učinkovite popravke.

Što kompjuterska dijagnostika otkriva o problemima vozila?

  1. Neispravan sustav emisija

Neispravan sustav emisija može uzrokovati da vaše vozilo padne na ispitivanju emisija i doprinese onečišćenju zraka. Računalna dijagnostika može otkriti probleme poput neispravnog senzora kisika, što može uzrokovati da motor radi prebogato ili previše mršavo, što rezultira povećanim emisijama. Također može otkriti neispravan katalitički pretvarač, koji pretvara štetne plinove u manje štetne tvari. Neispravan katalitički pretvarač može uzrokovati prekomjerne emisije i može pokrenuti kontrolno svjetlo motora.

  1. Kvarovi sustava paljenja

Sustav paljenja odgovoran je za pokretanje motora i održavanje rada. Računalna dijagnostika može otkriti probleme sa sustavom paljenja, poput neispravne svjećice ili zavojnice paljenja, što može uzrokovati da motor zataji, loše radi ili se potpuno ne pokrene. Rano otkrivanje ovih problema može spriječiti ozbiljnija oštećenja motora i skupe popravke.


  1. Problemi s prijenosom

Prijenos vozila odgovoran je za prijenos snage s motora na kotače. Računalna dijagnostika može otkriti probleme s prijenosom, poput klizanja ili grubog pomicanja. Također može otkriti probleme s modulom kontrole prijenosa, što može uzrokovati pogrešno pomicanje prijenosa ili se uopće ne pomiče.

Kompjuterska dijagnostika vozila postaje sve popularnija među vlasnicima vozila jer može uštedjeti vrijeme i novac u otkrivanju problema s vozilom. Ovaj proces koristi računalni softver koji se povezuje s raznim senzorima i sklopovima u vozilu kako bi se otkrili potencijalni problemi. Ona može otkriti širok raspon kvarova, uključujući probleme sa sustavom emisija, sustavom paljenja i prijenosom. Rano otkrivanje tih problema može spriječiti ozbiljnija oštećenja vozila i pomoći u osiguravanju pouzdanog i sigurnog rada.

Ako sumnjate da vaše vozilo ima probleme pri korištenju, uvijek je dobra ideja da ga provjeri kvalificirani tehničar pomoću kompjuterske dijagnostike. Za usluge kompjuterske dijagnostike obratite se auto servisu Topolovac koji se bavi servisiranjem i održavanjem vozila. Obrt se nalazi u Zagrebu na lokaciji Avenija Dubrava 308, a sve dodatne informacije možete pronaći na FB profilu.


OCIJENI