OCIJENI

Savjetujemo: Kako održavati vintage odjeću?

Objavljeno: 8.12.2021. 8:19

Kada kupujete vintage odjeću, kupujete komadić povijesti koji sa sobom nosi čar određenog vremena. S obzirom da nije riječ o novim odjevnim predmetima, oni zahtijevaju posebnu brigu pri održavanju. Kako bi održali dugovječnost vaše vintage odjeće donosimo savjete o pravilnom pranju, sušenju i održavanju iste.

Pranje u perilici

U perilici perite samo onu vintage odjeću koja na sebi ima oznaku za takvo pranje. Ako niste sigurni je li odjeća namijenjena pranju u perilici, nemojte riskirati. Prije pranja zatvorite sve zatvarače i zakopčajte sve gumbe kako se roba ne bi zakačila jedna na drugu tijekom pranja. Odvojite svjetlo od tamnog i pripazite da se u vašoj svijetloj odjeći ne nađe npr. par crvenih čarapa. Materijali koje možete prati u perilici su pamuk, lan (iako bi njegovo pranje trebalo ostaviti profesionalcima), poliester, najlon i drugi sintetički materijali.

Kako prati na ruke

Započnite pranje u kadi s vrućom vodom koja će pomoći rastopiti prašak, a zatim dodajte hladnije vode dok temperatura ne postane optimalna ovisno o materijalu. Natopite odjevni predmet te ga laganim pokretima stiskanja i rastezanja pomičite kroz vodu dok ona ne poprimi boju. Tada ulijte novu vodu i započnite s ispiranjem te ponavljajte ispiranje dok voda ne ostane čista. Lagano istisnite vodu iz odjeće te ju nježno objesite ili položite na sušenje.

Na ruke možete prati sirovu svilu, umjetnu svilu, pamuk, lan i mješavine poliestera.

Savjeti za ručno pranje

 1. Zakopčajte sve gumbe i zatvarače kako ne bi došlo do kidanja tkanine
 2. Umočite djelić odjevnog predmeta za provjeru hoće li se tkanina stisnuti u pranju
 3. Provjerite pušta li tkanina boju tako što ćete isto namočiti dio tkanine
 4. Ako tkanina ima mrlju, istražite najbolji način za njeno uklanjanje – ponekad toplina može učiniti mrlju tvrdokornijom 
 5. Ako se odjevni predmet trenutno ne može oprati, dezinficirajte ga votkom u spreju

Savjeti za sušenje

 1. Koristite plastične vješalice ili vješalice s jastučićima
 2. Mnogi odjevni predmeti su preteški da bi se sušili obješeni, umjesto toga ih položite na ravnu površinu
 3. Izravnajte odjeću prije nego ju položite na sušenje kako nakon sušenja ne bi ostala zgužvana

Peglanje i parenje vintage odjeće

Prvo isprobajte je li odjeća pogodna za glačanje tako što ćete peglom prijeći unutarnju stranu odjeće. Nemojte glačati odjeću koja na sebi ima ukrasne vezove, perle ili šljokice. Pod niskom temperaturom glačajte materijale poput najlona, rayona, svile i poliestera. Srednja temperatura odgovara kombinacijama prirodnih i umjetnih materijala, poput mješavine pamuka i poliestera. Visoku temperaturu glačanja koristite isključivo za čisti pamuk i lan.

Parenje odjeće najbolje je prepustiti profesionalcima u kemijskoj čistionici, a u slučaju da se odlučite za parenje odjeće kod kuće najbolje je to činiti s unutarnje strane odjevnog predmeta - ova tehnika održati će vaš baršun u optimalnom stanju.

Dodatni savjeti za održavanje vintage odjeće

 • Antikna svila preosjetljiva je za kemijsko čišćenje
 • Ukrase koji se daju skinuti uklonite prije kemijskog čišćenja
 • Za krzno i kožu obratite se profesionalcu koji se bavi isključivo time
 • Za skladištenje koristite stare jastučnice, a ne plastične vrećice radi prozračnosti
 • Teške komade odjeće nemojte slagati na vješalice
 • Pobrinite se da je odjeća pospremljena u pogodnim uvjetima gdje nema vlage
 • Nemojte držati odjeću izloženu prema suncu jer će postupno izgubiti boju
 • Lavanda odbija razne štetočine, ali pripazite da nije u direktnom dodiru s odjećom


Ove pa tako i mnoge druge savjete o održavanju vaše vintage odjeće i širok izbor iste možete potražiti u vintage, retro i second hand dućanu Ulični ormar. Obogatite svoju garderobu već danas!


OCIJENI