OCIJENI

10 zanimljivih činjenica o modi

Objavljeno: 17.2.2022. 15:17

Moda na ovaj ili onaj način utječe na živote ljudi diljem svijeta. Modni trend se konstantno mijenja u skladu s godišnjim dobima i željama tadašnjeg društva. Kroz vrijeme su se pojavljivali i nestajali različiti modni stilovi, a mnogi su se nakon nekoliko desetljeća vratili na prve police. Moda nas veseli, zaigra, iznenadi, a nekada i zgrozi. U svakom slučaju interesantna je tema i zato u nastavku donosimo 10 iznimno zanimljivih modnih činjenica:

  1. Prvi službeni Tjedan mode započeo je 1943. godine u New Yorku. Njegova glavna svrha bila je odvratiti pozornost od francuske mode tijekom Drugog svjetskog rata i pokrenuti put američkim dizajnerima.
  2. Napoleon se nije bavio samo ratom. Pridonio je i modi na mnogo načina. Razlog zašto imamo gumbe na rukavima jakni je taj što se Napoleonu dosadilo da njegovi vojnici brišu nosove o rukave. 
  3. Suknja je drugi najstariji odjevni predmet, a prethodile su joj samo krpe za noge-tajice. A sve do 1600-1700-ih, nosili su ih i muškarci i žene.
  4. Odjevni predmeti s patentnim zatvaračima nisu postojali sve do 1930-ih. Zipovi su izumljeni i korišteni dvadesetak godina prije nego što su se koristili na odjeći i to za pričvršćivanje vrećica za duhan i za zatvaranje čizama. Kasnih 1930-ih patentni zatvarači su prvi put predstavljeni na odjeći, kao dio kampanje za dječju odjeću. Zipovi su promovirani zbog jednostavnosti korištenja, omogućujući djeci da se s lakoćom oblače.
  5. Da biste postali Haute Couture dizajner, morate dobiti odobrenje od komore Syndicale, upravnog tijela mode u Parizu. Koliko je ozbiljno odobrenje? Pa, odobreno je samo 14 modnih kuća od ogromne količine dizajnera koje smatramo visokom modom. Neki od neodobrenih kandidata sjajni su dizajneri, kao što je Giorgio Armani.
  6. Vintage odjeća: Nisu samo automobili vintage, čak i odjeća može biti vintage… Da, dobro ste čuli…. Odjeća koja je nastala prije 1990. godine poznata je kao vintage odjeća. Starije od 1920-ih  su antikviteti, a novije je klasični second hand, ili rabljena novija odjeća koja nema tu unikatnost i posebnost (često ni kvalitetu) vintage odjeće. Npr. haljina proizvedena danas, ali koja izgleda kao haljina iz 50ih je retro, ona nije autentična već samo imitira 50-e godine. Dok će haljina stvarno proizvedena 50ih biti vintage. 
  7. Zabavna činjenica o traperu: pamučna tkanina se koristila za odjeću više od 7000 godina. Samo jedna bala pamuka mogla bi napraviti 215 pari traperica.
  8. Tenisice su došle do nas zahvaljujući Kedsu, prvoj tvrtki koja je stvorila ovu vrstu cipela, 1917. Converse je kasnije te godine proizveo prvi par tenisica.
  9. U 1500-ima modni dizajneri su pokazivali svoju odjeću stavljajući je na minijaturne lutke. Do 1853. nije bilo modela.
  10. Mary Phelps  je kreirala prvi grudnjak. Ipak, one koje je napravila i patentirala 1914. bile su vrlo različite od onih koje danas nosimo. Njezini su bili napravljeni od rupčića.

Iako se način odijevanja mijenjao s vremenom, uvijek se volimo vratiti klasicima odnosno vintage i retro stilu. Takvu ponudu garderobe možete pronaći u second hand trgovini Ulični ormar. Tamo će te  pronaći širok asortiman odjeće i obuće za sve ljubitelje vintage-a po povoljnim cijenama. Posjetite ih u Jurišićevoj ulici 16 u samom centru Zagreba ili posjetite već sad njihovu web stranicu.

OCIJENI