OCIJENI

Što sve vidjeti u Zagrebu: Turističke atrakcije Grada Zagreba

Objavljeno: 3.6.2020. 16:05

Posljednjih godina Zagreb bilježi sve bolje turističke trendove. Porastom dolazaka povećava se i broj noćenja, prema kojima se Zagreb, iza Dubrovnika i Rovinja, smješta u top 3 destinacije u Hrvatskoj. Pozitivni trendovi rezultat su turističke ponude grada Zagreba koja iz godine u godinu raste, bez obzira o kojem se periodu radi. Ljeti ili zimi, metropola uvijek ima nešto za ponuditi svojim posjetiteljima.

Ljubitelji povijesti u Zagrebu će uživati u razgledavanju znamenitosti iz prijašnjih vremena, a očuvane povijesne građevine pomoći će im u stvaranju realne slike grada iz povijesti. Rekreativci i svi željni prirode će, na par koraka od grada, uživati u prekrasnom pogledu na Zagreb s Medvednice, a ako im je Medvednica ipak predaleko – dašak zagrebačke prirode osjetit će na Jarunu ili Bundeku. Festivali hrane zasigurno nikoga neće ostaviti gladnima, a glazbeni festivali će raznovrsnom ponudom zadovoljiti ljubitelje svih žanrova. U strogom centru grada posjetitelji imaju veliki broj lokacija koje su im na dohvat ruke – od Cvjetnog trga ili Tkalčićeve ulice koji čine savršena mjesta za uživanje u kavi, do HNK ili Kazališta Komedija gdje se mogu naći predstave za svakoga.

Zgrada Glavnog kolodvora u Zagrebu zaštićeno je kulturno dobro ukrašeno brojnim skulpturama i dekoracijama. Velik broj turista koji dođu u Zagreb prvo se susretnu s Glavnim kolodvorom, a oni koji dođu ostalim prometnim sredstvima svakako kod kolodvora zastanu i pomno ga promotre.

No, osim prometa vlakova na glavnom kolodvoru, u centru Zagreba vlakovi prometuju na još jednoj lokaciji. Iako su manji od vlakova koje smo navikli gledati, veća su turistička atrakcija nego što možete zamisliti.

Radi se o Muzeju vlakića Zagreb – najveće makete željeznice u jugoistočnoj Europi, te pete najveće u Europi.
Muzej na dvije etaže godišnje obiđe više od 20 tisuća posjetitelja iz svih dijelova svijeta. Maketa sadrži 1500 metara tračnica i preko 1000 vagona, s figuricama pješaka i drugih prometnih sredstava. Posebno je zanimljivo da se pješaci na maketi kreću.

Pod vodstvom stručnog maketarskog tima posjetitelji nauče mnoge informacije o  prometu, maketarstvu i ostalim ponuđenim sadržajima te naravno ne ostaju ravnodušni. Zabava i oduševljenje sadržajem dio su obilaska Muzeja vlakića.

Posebni sadržaji ponuđeni su najmlađim posjetiteljima koji mogu uživati u samostalnoj vožnji vlakova, a pripremljeni su i posebni modeli maketa koje posjetitelji mogu kupiti i sami slagati kod kuće – prema vlastitoj mašti.

Svi zaljubljenici u vlakove te zanimljive sadržaje, te oni koji traže novu atrakciju u Zagrebu, mogu Muzej vlakića naći u Gundulićevoj ulici 4 i posjetiti Muzej od utorka do subote.

OCIJENI