OCIJENI
Adresa: Gundulićeva 4
10000 Zagreb
(subjekt pristupačan osobama s invaliditetom)
Mobitel:
098 202 883 098 202 ... - Klikni za broj
Telefon:
Email: Kontakt podaci
Web: http://www.backo.hr/
http://www.facebook.com/backominiexpress/?ref=br_rs&_rdc=1&_rdr
http://www.instagram.com/backomini/?utm_source=ig_embed

Radno vrijeme

:
pon-pet: 12-21h
sub-ned: 10-21h
Djelatnosti: Muzej, galerija, atelje
Muzej, umjetnine
Promotivni proizvodi
Ključne riječi: muzej - mini vlakovi - vlak - makete - dućan - dječje igračke - modelarstvo - željeznica
Recite da ste oglas vidjeli na mojkvart.hr

O nama

Dobrodošli na stranice Muzeja vlakića - Backo Mini Express-a!

Nakon 8 godina rada maketa „BACKO MINI EXPRESS“danas obuhvaća cca 100 m² površine i na njoj se nalazi:

 • 150 lokomotiva i 1.000 vagona
 • 1500 m tračnica (Märklin C-Gleis), 300 skretnica i križanja
 • 35 m prometnica po kojima voze autići
 • 2500 detalja iz stvarnog života
 • tematski vlakovi (Santa Fe, Orient-Express, InterCity-Express i dr.) i lokomotive iz svih 6 povijesnih epoha.


Maketa se proteže na 8 nivoa, od 280 cm visine do -10 cm (budući da vlakovi voze i ispod razine poda i prolaze posjetiocima ispod nogu). Po maketi u svakom trenutku vozi 15-tak vlakova, dok su ostali raspoređeni na 3 ranžirna kolodvora (dva koja se nalaze na visini od 280 cm imaju po 40 kolosjeka, a treći, koji se nalazi ispod makete, na visini od 40 cm ima 18 kolosjeka). Osim ranžirnih, na maketi se nalaze i 3 željeznička kolodvora, od kojih jedan ima 10, a druga 2 manja po 4 kolosjeka. Vlakovi se sa visine od 280 cm spuštaju na maketu pomoću dva helixa, koji se nalaze po jedan sa svake strane makete. Helix je, inače, u željezničkom modelarstvu izraz za spiralnu konstrukciju sa jednim ili dva kolosjeka kojom se pruga spušta ili podiže na željenu visinu, a zahvaljujući kružnom postavljanju, pritom ne zauzima veliki prostor. Veči helix ima 22 nivoa i dva kolosjeka, dok manji ima 7 nivoa sa, također, 2 kolosjeka.Osim vlakova, po maketi voze i cestovna vozila: automobili, kamioni i autobusi. Posebnost ove makete je što su vozila pogonjena indukcijskom strujom (još jedino druga najveća maketa u Evropi, ona u St. Petersburgu, ima takav način napajanja vozila, sve ostale makete voze vozila na baterije). Vozila održavaju smjer vožnje pomoću magnetske vodilice koja prati žicu ugrađenu u cestu, a njima upravlja računalo putem:
 • infracrvenih LED dioda ugrađenih iznad makete ili pokraj cest
 • infracrvenih senzora i dekodera ugrađenih u same automobile.
Modeli od računala dobivaju komande za:
 • brzinu
 • zaustavljanje
 • paljenje prednjih i stražnjih svjetala
 • stop svjetla
 • pokazivače smjera ( žmigavce)
 • rotaciona svjetla na vozilima s pravom prvenstva itd.
Zahvaljujući digitalnoj tehnologiji, cijelim se sustavom upravlja pomoću nekoliko kompjutera, a putem video nadzora i niza pripadajućih displeja, operater ima nadzor nad cijelom prugom (pa i onim djelovima koji su posjetiteljima nevidljivi, kao npr.: tuneli i podnožje makete).

Iako se BACKO MINI EXPRESS danas smatra najvećom maketom željeznice u jugoistočnoj Europi, ta maketa nije posebna samo zbog svoje veličine, već i zbog niza tehničkih inovacija koje su autorski rad kolega koji su postepeno ulazili u projektni tim i svojim znanjem doprinijeli daljnjem razvoju. Osim originalnog rješenja indukcijskog napajanja za cestovna vozila, tu svakako treba spomenuti  i repliku skijališta na Sljemenu, kao jedinstvenu kreaciju u Europi. Najveća svjetska maketa u Hamburgu ima skijaše koji su zaljepljeni na podlogu, a na zagrebačkoj se maketi oni kreću!Za više informacija posjetite našu Web ili Facebook stranicu. 

Pročitaj cijeli tekst

Ponude i popusti ovog subjekta

Komentiraj / Ocijeni

OCIJENI
Ovaj poslovni subjekt još nema komentara, pošalji svoju ocjenu i pomozi drugima!

OCIJENI

Kontakt / Zatražite ponudu

Mobitel:
098 202 883 098 202 ... - Klikni za broj
Telefon:
MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu Zakonom o zaštiti osobnih podataka te Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka (EU) na način da prikuplja samo osnovne potrebne podatke o kupcima/korisnicima koji su nužni za ispunjenje naših obveza te samo uz Privolu vlasnika osobnih podataka. MojKvart.hr daje korisnicima mogućnost informiranja o načinu korištenja i načinu čuvanja ustupljenih osobnih podataka, kao i mogućnost zahtjeva za brisanjem ili zaboravom ustupljenih podataka. Za detaljne informacije kliknite na Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.
OCIJENI