OCIJENI

Zašto je važna kastracija pasa i mačaka?

Objavljeno: 8.6.2020. 14:29

Psi i mačke nedvojbeno obogaćuju naše svakodnevne živote. Najbolji su nam prijatelji, uvijek su uz nas, i uz samo pogled ili kratko druženje mogu nam popraviti raspoloženje. No, takvi bezbrižni trenuci sa sobom donose i brigu o kućnim ljubimcima, a dio se odnosi i na kastraciju.

No, što je zapravo kastracija?

Kastracija je operativno uklanjanje spolnih organa u pasa i mačaka. Kod mužjaka se radi o testisima, a kod ženki (kod kojih se ovaj zahvat naziva još i sterilizacija), uklanjaju se najčešće jajnici, a mogu i maternica i dio cerviksa maternice.

Koji su razlozi za obavljanje kastracije?

Više je razloga za obavljanje ovog zahvata:

  • Sprječavanje nekontroliranog razmnožavanja te supresije spolnog nagona u oba spola
Kastrirane životinje su puno mirnije rjeđe označavaju svoj teritorij i socijalno su prihvatljivije za pripadnike svoje vrste.
  • Prevencija bolesti spolnog sustava
Kastracijom se preveniraju potencijalne bolesti spolnog sustava.
  • Ne predstavlja rizik za zdravlje životinje
Sam zahvat se obavlja u općoj anesteziji te ne predstavlja poseban rizik za zdravlje životinje.
  • Komplikacije su izuzetno rijetke
Iako su komplikacije vrlo rijetke, treba imati na umu da je kod ženskih životinja to ipak operacija trbušne šupljine. Stoga je preporučljivo životinji uskratiti hranu na 24 sata i vodu jutro prije operacije. Razlog tomu je što se tako olakšava i skraćuje zahvat te ubrzava i olakšava sam oporavak. Također, potrebno je znati da životinja za vrijeme operacije prima infuziju.
  • Brz oporavak
Oporavak je prilično brz, posebno kod mačaka. Kod mačaka nije potreban zaštitni ovratnik i konci se ne vade. Kod pasa se konci također ne vade, no u većini slučajeva se preporučuje nošenje zaštitnog ovratnika oko 8 -10 dana nakon operacije.

Naravno, da bi zahvat kastracije prošao uspješno i sigurno, potrebno je pronaći profesionalnog veterinara. Ipak ne želimo najbolje kućne prijatelje prepustiti u ruke nepouzdanoj osobi. Specijalistička veterinarska ambulanta Dugi Dog, sa stručnim liječnicima s  velikim iskustvom u zahvatu kastracije, osigurat će mačkama i psima zdrav i siguran život.

OCIJENI