OCIJENI

Melanom životinja

Objavljeno: 5.12.2022. 17:32

MELANOM

Melanomi su relativno česti tumori kod pasa, osobito oni s jačom pigmentacijom kože.

Melanom kod mačaka je izuzetno rijedak, ali i izrazito zloćudan. Mogu se pojavljivati u usnoj šupljini, na koži, noktima, šapama, očima, probavni trakt…

Oralni melanom je jedan od najčešćih zloćudnih tumora u usnoj šupljini pasa, uglavnom starije dobi, a češći je u onih sa tamno pigmentiranom sluznicom. Oko 65% oralnih psećih tumora je zloćudno. Mjesta pojavljivanja tumora u usnoj šupljini su: gingive, usne, jezik, nepce.

Postoji pasminska predispozicija za razvoj oralnog melanoma pa tako dobermani, minijaturni i veliki šnauceri, škotski terijeri, pudle i erdeli imaju „prednost“ naspram zlatnih retrivera, labradora i koker španiela.

Za razliku od oralnih melanoma koji pokazuju izrazito zloćudno biološko ponašanje, melanocitni tumori kože su većinom dobroćudni. Po zloćudnom ponašanju negdje između nalaze se melanomi na prstima i interdigitalnom području.

Dijagnostika se temelji na citološkoj, histopatološkoj i imunohistokemijskoj pretrazi. Najčešće se melanom dijagnosticira citološkom pretragom, ali je uvijek potrebno potvrditi patohistologijom i imunohistokemijom. Svakako treba naglasiti da je amelanotični tip tumora velik izazov za dijagnostiku, jer lako podsjeća na druge vrste tumora (sarkom).

Melanomi metastaziraju lokalno na mjestu nastanka u lokalni limfni čvor, ali i u udaljena mjesta poput pluća, jetra, nadbubrežna žlijezda, moždane ovojnice…

U liječenju tumora je još uvijek najvažnija kirurška ekscizija gdje je vrlo važno uzeti široke lateralne i duboke margine. Unatoč tome recidivi su česti zbog prisutnosti makroskopski neotkrivenih neoplastičnih stanica.

Danas postoje i druge vrste liječenja, kao npr.: zračenje, kemoterapija, ksenogene DNK vakcine i upotreba inhibitora tirozin-kinaze.

Svakako je pravodobna i precizna dijagnoza ključna u liječenju i preživljavanju životinja oboljelih od ove vrste tumora.

Posjetite naš Facebook profil.

OCIJENI