OCIJENI

Kirurgija malih životinja

Objavljeno: 5.12.2022. 17:28

Kastracija pasa i mačaka

Kastracija je operativno uklanjanje spolnih organa u pasa i mačaka. Kod mužjaka se radi o testisima a kod ženki, kod kojih se ovaj zahvat naziva još i sterilizacija, uklanjaju se najčešće jajnici, a mogu i maternica i dio cerviksa maternice. Poprilično je razloga za obavljanje ovog zahvata; jedan od najčešćih je sprečavanje nekontroliranog razmnožavanja, te supresije spolnog nagona u oba spola.

Kastrirane životinje su puno mirnije rjeđe označavaju svoj teritorij i socijalno su prihvatljivije za pripadnike svoje vrste.

Također kastracija ima i svoju zdravstveno opravdanu stranu budući da prevenira bolesti spolnog sustava u kastriranih životinja.

Sam zahvat se obavlja u općoj anesteziji te ne predstavlja poseban rizik za zdravlje životinje, komplikacije su izuzetno rijetke, ali valja imati na umu da je to ipak kod ženskih životinja operacija trbušne šupljine. Samoj životinji se ukoliko je vlasnik u mogućnosti uskraćuje hrana na 24 sata i voda jutro prije operacije što olakšava i skraćuje sam zahvat te olakšava i ubrzava sam oporavak. Životinja za vrijeme operacije prima infuziju.

Također sam oporavak nakon operacije pogotovo mačaka je brz i praktički, za mačke nije potreban zaštitni ovratnik i konci se ne vade, kod psa se konci također ne vade no u većini slučajeva se preporuča nošenje zaštitnog ovratnika oko 8 -10 dana nakon operacije. Nadamo se da smo vam ovim člankom olakšali Vašu odluku, te da ćete nas posjetiti u našoj novootvorenoj specijalističkoj veterinarskoj ambulanti.  

Posjetite naš Facebook profil.

OCIJENI