OCIJENI

Kako održavati zdravlje svog psa?

Objavljeno: 31.8.2021. 15:13

Većina vlasnika pasa svoje ljubimce doživljava kao članove obitelji, stoga ne čudi da većina vlasnika nastoji održati vitalnost i zdravlje svog psa tijekom njegova života. Kao i kod ljudi, mnogo je faktora koji utječu na zdravlje i vitalnost. Međutim, mnogo se psećih bolesti može spriječiti odgovarajućom skrbi i njegom te redovitim posjetima veterinaru.

Najznačajniji faktor koji utječe na zdravlje psa je prehrana. Prilikom odabira pseće hrane trebali biste detaljno proučiti sastojke navedene na deklaraciji. Sva pseća hrana trebala bi zadovoljavati adekvatan omjer proteina, masti, ugljikohidrata te vitamina i minerala koji su ključni za zdravlje svakog psa. Međutim, izbor i količina namirnica koje su vašem psu potrebne ovise o brojnim faktorima. Potrebe psećeg organizma mogu varirati ovisno o starosti, fizičkoj aktivnosti, zdravstvenom stanju te reproduktivnom statusu.

Jednako kao i kod ljudi, pretilost kod pasa povećava rizik od brojnih bolesti, stoga adekvatna prehrana prevenira pretilost i tako produljuje život i vitalnost.

Osim hrane, jednako je važan unos vode u organizam. Dovoljna količina vode presudna je za normalno funkcioniranje psećeg organizma. Voda koju konzumiraju psi mora biti svježa i čista stoga je vrlo važno mijenjati ju nekoliko puta dnevno. Isto tako, važno je i redoviti čistiti posudicu za vodu deterdžentom za pranje posuđa kako se u njoj ne bi razvile bakterije.

Zdravom psu je dnevno potrebno 600 ml vode po kilogramu tjelesne mase. Valja naglasiti kako vrsta hrane utječe na dnevnu potrebu pasa za vodom, stoga ne čudi da psi koji jedu krutu hranu trebaju piti više vode.

Fizička aktivnost je, također, vrlo važna za održavanje zdravlja psa. Redovita fizička aktivnost ima brojne dobre posljedice na zdravlje psa jer se tako potiče krvotok, održava kondiciju, ali i sprječava dosadu te poboljšava mentalno zdravlje psa. Međutim, valja imati na umu kako su potrebe za fizičkom aktivnosti pasa vrlo individualne te ovise o brojnim utjecajima. Pojedine pasmine su vrlo energične i zahtijevaju mnogo aktivnosti, dok su određenim pasminama dovoljne dvije kratke šetnje dnevno.

Njega psa, često je vidljiva na prvi pogled, odnosno može se iščitati iz stanja pseće dlake. Kako biste održali dlaku vašeg psa sjajnom i zdravom, važno je redovito četkati vašeg ljubimca. Četkanjem se, osim viška dlaka, otklanjaju i brojne mrtve stanice i nečistoće. Također, četkanje pospješuje lučenje prirodnih ulja koja održavaju vlagu i doprinose lijepom izgledu dlake.

Brojne bolesti i promjene kod pasa moguće je prevenirati upravo druženjem sa psom te praćenjem njegova ponašanja. Simptomi poput promjena u ponašanju, gubitka apetita, pospanosti, umora i razdražljivosti mogu biti znak prisustva neke bolesti.

Isto tako, vrlo je važna prevencija i redovito stručno praćenje zdravstvenog stanja psa. Upravo zato vrlo je važno cijepljenje te odlazak na pregled kod veterinara odmah pri pojavi prvih blagih simptoma.

Vrlo je važno zdravlje svojih ljubimaca prepustiti vrhunskim stručnjacima poput onih u Specijalističkoj veterinarskoj ambulanti Dugi Dog koji osim stručnog znanja, imaju i vrhunsku dijagnostičku opremu i svakom svom pacijentu postupaju s puno pažnje. Veterinari Specijalističke veterinarske ambulante Dugi Dog naglašavaju kako, u brojnim situacijama, samo veterinari mogu primijetiti simptome koje mnogi vlasnici ne mogu.

Foto: Pixabay

OCIJENI