OCIJENI

5 znakova sretnog i zdravog psa

Objavljeno: 2.12.2021. 16:39

U doba pandemije i kolektivnog zatvaranja, mnogi od nas zaželjeli su se psećeg društva. Psi su se pokazali kao iznimno zdravi za svoje vlasnike, s obzirom na to da smanjuju stres i anksioznost što sve dovodi do općeg poboljšanja zdravlja. Na koji način prepoznati da je vaš pas jednako sretan i zdrav kao i vi?

Pravilno se hrani i spava

Kao što je to slučaj s ljudima, psi koji se normalno hrane i spavaju su sretniji. Psi su većinski aktivne životinje. Oni bi trebali veći dio dana provesti igrajući se, trčeći, istraživajući svijet oko sebe dok bi manji dio dana (prosječno oko 4 sata) trebali provesti spavajući dubokim snom. S obzirom na to da su psi jako aktivni, oni bi se trebali i pravilno hraniti. Iako postoje psi koji su nešto izbirljiviji s hranom, ne biste se trebali susretati s većim problemima oko prehrane svojeg psa. Sit i naspavan pas prvi je znak sretnog i zdravog psa. 

Fizički su opušteni

Pogledate li oko sebe prepoznati ćete odmah očite znakove da neka osoba nije opuštena. Opuštanje kod pasa funkcionira na sličan način kao i kod ljudi. Opušteni psi to pokazuju svojim tijelom:

  • Njihov rep se nalazi u prirodnoj poziciji ili njime mašu
  • Uši su u prirodnoj poziciji (koja ovisi o vrsti psa)
  • Cijelo tijelo se nalazi u opuštenom stanju – nema znakova koji bi upućivali na to da je vaš pas napet
  • Usta su im blago otvorena ili u potpunosti zatvorena

Psi traže pozornost vlasnika

Izreka koja dominira među mlađom populacijom jest da su ''kućni ljubimci nova djeca''. Uz određenu problematiku koju to postavlja, isto tako to označava da će vaš pas htjeti provoditi vrijeme s vama. Vaš pas želi vašu pozornost. On želi da se s njim igrate, da ga mazite i da generalno mu posvećujete svoju pažnju i vrijeme. To žele sretni i zdravi psi, a posebno ako ga vas nije bilo doma neko vrijeme.

Vaš pas je entuzijastičan

Stavite se u iduće situacije: nosite mu novu igračku, bacili ste mu štap, došli ste kući nakon posla ili spremate se voditi vašeg psa u šetnju. Je li vas pas uzbuđen? Osjećate li kako entuzijastično iščekuje bilo aktivnost ili hranu? Ako je vaš odgovor da, vaš pas je vjerojatno sretan. Kao što se vi veselite svom krevetu nakon napornog dana, tako se vaš pas veseli stvarima koje voli i koje ga čine sretnim. 

Pas vam donosi svoje igračke

Psi se vežu za svoje igračke. S njima se zabavljaju i igraju. Ako vam pas donosi igračke, to je njegov poziv na druženje i igru. Ujedno je to znak povjerenja i opuštenosti. Upravo je vaša reakcija ključna za sreću vašeg psa. Angažirajte se u igri s njim kako mu ne bi postalo dosadno ili kako ga ne biste doveli u stanje stresa. Ukoliko primijetite da se vaš pas odjednom ne igra s klasičnim psećim igračkama (da, to uključuje sve štapove koje pronađete u šetnji) već da grize cipele ili namještaj, obratite pozornost na njega. 

Nije teško učiniti vašeg psa sretnim i očuvati tako njegovo zdravlje. Dio brige za čovjekovog najboljeg prijatelja je i izbor veterinarske stanice. Specijalistička veterinarska ambulanta DUGI DOG brine za zdravlje i sreću vašeg psa. Izaberite pouzdanog veterinara te odvedite vašeg psa na veliki ili mali sistematski pregled kako biste bili sigurni da je vaš pas savršeno zdrav. A nakon sistematskog pregleda, veterinarska ambulanta DUGI DOG nudi usluge kupanja i šišanja kako bi vaš pas ne samo bio zdrav već imao i novu frizuru. 

OCIJENI