OCIJENI

3 glavna stomatološka problema kod pasa

Objavljeno: 3.3.2023. 8:49

Psi su poznati po oštrim, jakim zubima i snažnim čeljustima. Psi koriste svoje zube i čeljusti kako bi jeli hranu, nosili predmete i igrali se igračkama. U divljini su im zubi i snažne čeljusti omogućili da uhvate i pojedu plijen. Današnji pripitomljeni kućni pas još uvijek treba zdrave zube kako bi ispunio instinktivnu potrebu za žvakanjem. Međutim, problemi sa zubima jedan su od najčešćih zdravstvenih problema kod pasa. Problemi sa zubima mogu imati negativan utjecaj na kvalitetu života i cjelokupno zdravlje psa.

Znakovi stomatoloških problema kod pasa:

 • Loš zadah
 • Promjena boje zuba
 • Nakupljanje zubnog kamenca
 • Upaljene desni i krvarenje desni
 • Natečeno lice
 • Gubitak apetita
 • Pretjerano slinjenje
 • Letargija

Koja su 3 najčešća stomatološka problema kod pasa?

Bolest zuba jedno je od najčešćih medicinskih stanja koje viđaju veterinari. Preko 80% pasa starijih od tri godine ima aktivnu bolest zuba. Većina pasa ne pokazuje očite znakove bolesti zuba, pa je na vlasnicima psa i veterinaru da otkriju ovo skriveno i često bolno stanje.

 1. Nakupljanje plaka i kamenca

Plak je biofilm koji se stvara na zubima. To je bjelkasta tvar koja se prvenstveno sastoji od bakterija. Plak ima neugodan miris koji se pogoršava što je duže u ustima, jer na zubima uzrokuje karijes i iritaciju desni. Ako se ne ukloni četkanjem unutar otprilike 24 do 48 sati, plak se stvrdne i pretvori u zubni kamenac.

Zubni kamenac ostaje na površini zuba i ne može se ukloniti bez struganja tvrdim predmetom. Njegov kontakt sa zubima i desnima uzrokuje daljnje propadanje zuba i iritaciju desni. Plak i kamenac glavni su uzroci klimavih zuba i bolesti desni. Glavni znakovi koje će vlasnici pasa primijetiti su loš zadah, obojene naslage na zubima i crvena, natečena linija desni. Kako bolest zuba napreduje, vlasnici mogu primijetiti krvarenje desni i pogoršanje daha.

 1. Parodontalna bolest

Parodontna bolest počinje gingivitisom tj. upalom desni. Kako bolest napreduje, doći će do gubitka kosti i mekog tkiva oko zuba. Kako vitalne potporne strukture za zube propadaju, džepovi se razvijaju oko korijena zuba, dopuštajući hrani, bakterijama i ostacima da se skupljaju i stvaraju opasne infekcije. Krajnja posljedica ove bolesti su labavi zubi koji s vremenom počinju ispadati.

 1. Oralne infekcije

Kod parodontne bolesti, otvoreni prostor oko korijena zuba može se ispuniti bakterijama, što dovodi do infekcije. Infekcija se može manifestirati kao apsces korijena zuba. Apsces može postati toliko velik da može dovesti do oticanja lica i anatomske deformacije.

Oralne infekcije često su uzrokovane parodontnom bolešću, ali se također mogu pojaviti kao posljedica neke traume unutar usne šupljine, jer psi često žvaču oštre ili tvrde predmete koji mogu ozlijediti usta i razviti infekcije.

Kome se mogu obratiti za pomoć?

Ako ste primijetili neke od navedenih tegoba kod vašeg psa, potrebno je što prije potražiti stručnu veterinarsku pomoć. Vrhunski veterinari nalaze se u specijalističkoj veterinarskoj  ambulanti DUGI DOG, koja posebnu brigu vodi o zdravlju usne šupljine kod pasa. Njihov stručni tim brzo prepoznaje i uspješno liječi brojne oralne tegobe kod pasa.

Još jedna pogodnost ove ambulante je ta što kod njih vaši mali kućni ljubimci mogu dobiti  kompletnu brigu i njegu, od pranja, kupanja, šišanja, rezanja noktiju, čišćenja uha i zuba, skidanje kamenca, pa sve do cijepljenja, kastriranja i drugih kirurških zahvata.

Za više informacija posjetite: link

OCIJENI